fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Så vill SKR-profilen skaka om friskoledebatten

Publicerad: 2 mars 2022, 12:19

Per-Arne Andersson, i många år chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad på SKR, får nytt politiskt hett uppdrag.

Mer fakta, mindre svartvitt och en större portion tjänstemannatänkande. SKR-profilen Per-Arne Andersson vill förändra skoldebatten. Nu föreslås den före detta utbildningschefen bli ny ordförande för Friskolornas riksförbund.

Ämnen i artikeln:

FriskolorSkolmarknadenSKRSenaste nytt

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


Hur känns det att bli föreslagen som ny ordförande för Friskolornas riksförbund?
– Jag blev förvånad och lite glad. Jag hade kunnat gå i pension för flera år sedan, men är engagerad och har energi och kraft att fortsätta jobba.

Varför föreslås just du?
– Jag antar att förbundet uppskattar min breda erfarenhet av utbildningssektorn. Jag har jobbat väldigt länge som lärare, rektor och skolchef och i nästan 13 år varit chef för utbildningsfrågor på Sveriges Kommuner och Regioner. Dessutom har jag haft flera styrelseuppdrag.

Ska du bli friskolelobbyist nu?
– Jag ska bli ordförande för det här förbundet och leda den verksamheten. Jag är ingen allmän tyckare om saker och ting. Jag är inte politiker utan tjänsteman och har alltid varit det.

Apropå rekryteringen av dig skriver skoldebattörer så här på Twitter: ”Svängdörrarna mellan kommun/politik och lobbyorganisationerna är oerhört problematisk”. Vad tänker du om det?
– Jag slutade som chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad på SKR för mer än ett år sedan. Det kallar inte jag svängdörr. 

Det finns en stark kritik om att friskolor överkompenseras med tanke på att kommunala skolor har ett större ansvar att stå beredda att ta emot alla elever. Hur ser du på den kritiken?
– Huruvida friskolor är överkompenserade eller inte är ingen enkel fråga. Debatten är så svart och vit, det är de snälla mot de onda. Min ingång i det här är att vi måste ha en mer nyanserad debatt, mer fakta i målet. Lite mer tjänstemannatänkande om hur det faktiskt ser ut.

Allt fler ifrågasätter det svenska friskolesystemet. Kritiken kommer från såväl vänster som höger. Är den berättigad?
– Jag tycker man ska komma ihåg att vi i Sverige har offentligt finansierade skolor till 100 procent, till skillnad från många andra länder. Vi ska vara rädda om detta och inte förstöra något som fungerar. Sedan finns det naturligtvis alltid utrymme för förbättringar.

Du kastas rakt in i en het valrörelse där skolan väntar bli en av de stora stridsfrågorna. Vad tänker du om det?
– Skolan är ett politiskt laddat område. Desto viktigare då att diskussionen bygger på fakta och att man har ett öppet sinne för att diskutera förändringar.

LÄS MER: SKR-profil får nytt toppjobb

Fotnot: Per-Arne Andersson är i dag tillförordnad för SKL International, en organisation som arbetar globalt med utbildningsprojekt. Det uppdraget har han kvar till den 31 augusti.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev