Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Så väljer fler elever rätt gymnasieprogram

Moderaterna vill ge alla elever möjlighet till utbildningspraktik på olika gymnasieprogram. Vi kan inte blunda för de tiotusentals elever som hamnar fel på gymnasiet och i många fall hoppar av.

Publicerad: 9 augusti 2017, 09:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”En kunskapsskola i världsklass måste kunna ge alla elever rätt stöd inför fortsatta studier och arbete.”


Ämnen i artikeln:

GymnasieutbildningEleverModeraterna

Varje år är det dags för drygt 100 000 elever att välja program till gymnasiet. Tyvärr präglas många elevers val av bristfällig information. Vad som borde vara ett lustfyllt steg mot det framtida yrkeslivet blir i stället något som förknippas med stress och osäkerhet. För att höja kunskapsresultaten och stärka skolans koppling till arbetslivet behöver eleverna bättre stöd inför gymnasievalet.

På många skolor brister studie- och yrkesvägledningen. Enligt en rapport från Skolverket (2013) har två av tre högstadieelever ingen klar bild av vilka gymnasieprogram som finns. Det är illavarslande och kan vara en förklaring till att det varje år är över 10 000 unga som avbryter sin gymnasieutbildning. Felval som resulterar i byte av gymnasieprogram kommer ofta till priset av ett eller två års ytterligare studier. Enligt en uppskattning från Skolverket (2017) är kostnaderna för felvalen 2,3 miljarder kronor per år.

Sett till våra nordiska grannländer ligger Sverige långt efter med att hjälpa elever göra goda utbildningsval. I Finland finns elevhandledning avsatt som ett eget ämne under 100 timmar i högstadiet. I Norge och Danmark får eleverna prova på olika program på gymnasiet. Inom den danska arbetsmarknadskunskapen lär sig eleverna beskriva hur jobb, utbildning och personliga mål hänger ihop. I årskurs nio arbetar de sedan med att ta fram individuella planer för fortsatta studier.

Det finns också flera goda exempel från svenska kommuner. Inom projektet Yrkespraktik har årskurs åtta och nio på fem Göteborgsskolor fått praktisera på olika yrkesutbildningar inför gymnasievalet. Det är ett bra sätt att höja intresset för yrkesutbildningarna och ge fler elever kunskap om vilka framtidsmöjligheter som finns.

Moderaterna vill stärka studie- och yrkesvägledningen för att fler elever ska göra rätt val från början. Vi föreslår därför att:

1. Alla elever ska få möjlighet till utbildningspraktik på olika gymnasieprogram. Runt om i landet finns redan flera goda exempel med elever som får möjlighet att göra utbildningspraktik. Den möjligheten borde utsträckas till alla elever för att stärka kopplingen mellan skola och arbetsliv.

2. Alla elever ska ha en egen utbildningsplan vid slutet av årskurs nio. Svenska elever behöver förstå kopplingen mellan egna mål och arbetsmarknaden, men också få praktiska kunskaper i hur man skriver ett CV och går på en intervju.

3. Studie- och yrkesvägledarens roll ska förstärkas. Varje skolas studie- och yrkesvägledare ska få den utbildning och de verktyg som behövs för att alla elever ska kunna göra trygga och välinformerade gymnasieval.

Gymnasieminister Anna Ekström (S) var snabbt ute och kritiserade vårt förslag om utbildningspraktik. Det är olyckligt. Vi kan inte blunda för de tiotusentals elever som hamnar fel på gymnasiet och i många fall hoppar av.

Särskilt då många av landets högkvalificerade yrkesprogram behöver fler elever och dessutom kan garantera bra jobb efter examen. En kunskapsskola i världsklass måste kunna ge alla elever rätt stöd inför fortsatta studier och arbete.

Camilla Waltersson Grönvall, utbildningspolitisk talesperson (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev