fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Så kan vi öka tryggheten för egenföretagarna

Egenföretagarna är en växande grupp som är i behov av bättre sjukförsäkring och a-kassa. Det krävs mer generösa regler - bland annat när det gäller vilande företag.

Publicerad: 30 mars 2016, 08:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Egenföretagandet behöver öka, men egenanställning är mycket problematisk ur en arbetsrättslig synvinkel.


Ämnen i artikeln:

AnställningstrygghetVälfärdstjänsterSjukförsäkringVälfärdA-kassa

Replik. Eva Uddén Sonnegård och Lars Ilshammar från tankesmedjan Digital utmaning lyfter i Dagens Samhälle (22 mars) fram behovet av att anpassa lagar och trygghetssystem för att möta utmaningarna från en allt mer digitaliserad ekonomi.

TCO ser att digitaliseringen innebär stora möjligheter för Sverige om vi förmår hantera den på rätt sätt. En nyckelfaktor är satsningar på utbildning och kompetensutveckling för att klara av att ligga i framkant i en allt mer digitaliserad och global ekonomi.

Samtidigt påverkar digitaliseringen förutsättningarna för olika anställningsformer på arbetsmarknaden. Traditionell tillsvidareanställning är fortfarande normen, men ”atypiska” anställningar ökar - såsom egenföretagare, egenanställda, uppdragstagare och kombinatörer.

TCO är tydliga med att egenföretagandet behöver öka. Däremot är egenanställning mycket problematisk ur en arbetsrättslig synvinkel.

Bland TCO-förbunden är det främst egenföretagarna som ökar. Därför har TCO tillsammans med TCO-förbunden tagit fram förslag för en ökad trygghet för egenföretagare som syftar till en bättre sjukförsäkring och a-kassa.

Här är TCO:s förslag för ökad trygghet för egenföretagare:

1. Det ska vara enklare för egenföretagare att få besked om vad som gäller för sjukförsäkringen innan man blivit sjuk.

2. Tryggheten i uppstartskedet borde vara lika för dem som väljer att driva sitt egenföretag i form av aktiebolag som för dem som driver företag i form av enskild firma.

3. De som bedriver egenföretag i form av enskild firma ska kunna basera ersättning från trygghetssystem på beräknad inkomst.

4. Mer generösa regler för företagare och kombinatörer gällande a-kassa. Ett exempel är reglerna kring vilande företag. Många med ”atypiska” anställningar skulle ha god nytta av ett mer träffsäkert regelverk.

Digitaliseringen innebär förändringar för svensk ekonomi och arbetsmarknad. Nu är det upp till politikerna att införa regelverk som gör att de som arbetar i nya typer av företag får bra betalt för sin arbetsinsats.

Mikael Dubois, utredare välfärdsfrågor TCO

Mats Essemyr, utredare arbetsmarknadspolitik TCO

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev