fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

”S hycklar om studenternas ekonomi”

Socialdemokraterna försöker ge sken av att de vill hjälpa studenter genom att höja studiebidraget med 300 kronor. Men deras förslag är så genomskinligt att det är lätt genomskåda. Deras politik ger inte studenter mer pengar i plånboken - ett höjt studiebidrag fyller knappast det tomrum som skattehöjningarna skapat.

Publicerad: 1 september 2017, 09:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

SSU beklagar sig över att studenter inte har råd att gå på bio, inte så konstigt när S höjt skatten på biobiljetter med 317 procent, anser Benjamin Dousa.


Ämnen i artikeln:

StudenterBudget 2018SocialdemokraternaSkolanUtbildningEkonomisk politikSkatter

SSU, socialdemokraternas ungdomsförbund, har varit en ivrigt påhejande hejarklack till Socialdemokraterna när det kommer till att höja studiebidraget. I deras sociala medier kan man se hur SSU beklagar sig över att biobiljetter är för dyrt och hur höjda bidrag är den enda lösningen. Men det är här det blir genomskinligt, för året innan höjde Socialdemokraterna skatten på biobiljetter med 317 procent och SSU protesterade inte det minsta.

Socialdemokratin gör alltså biobiljetter först dyrare genom höjd skatt för att sedan höja studiebidraget så att studerande fortfarande kan ha råd att gå på bio. Idéer om att göra det lönsammare och lättare att jobba extra vid sidan av studierna för att ha råd med bio uteblir från vänsterkanten.

Hyckleriet tar inte stopp vid biobesök. Det finns en genomgående trend i socialdemokratin att försämra för studenter. Genom höjt studiebidrag ska tydligen studenter ges möjligheten till en mer meningsfylld vardag, men Socialdemokraterna har haft skattehöjningar som paradgren under sina 3 år vid makten. Redan genomförda och aviserade skattehöjningar uppgår till över 71 miljarder kronor. Ett höjt studiebidrag fyller knappast det tomrum skattehöjningarna har skapat i studenternas plånböcker.

Höjd alkoholskatt, höjd skatt på bensin, införandet tv-spelsskatt och värst av allt höjd skatt på arbete är några av de skatter som gör att studenter har mindre kvar i plånboken i slutet av varje månad än de hade innan valet. Men det tar inte stopp där, regeringen har planer på att försämra studenters ekonomi ytterligare. De talar om införandet av en flygskatt, en läskskatt och slopat läxrut vilket både resulterar i lägre köpkraft för studenter och minskar möjligheten till att arbeta vid sidan av studierna.

Vad studenter behöver för en mer meningsfylld vardag är möjligheten till ett extrajobb.  Här behövs en palett av åtgärder; utökat rutavdrag, sänkta inkomstskatter, minskat regelkrångel för småföretagare som då kan anställa fler unga och att ta bort alla de onödiga skatterna som Socialdemokraterna infört.

Socialdemokraterna och SSU vill få det att låta som att de vill studenterna väl, men då förslagen synas blir det uppenbart att resultatet blir det motsatta. Sveriges studenter förtjänar bättre än hycklande socialdemokrater.

Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev