Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

RUT-läxor är en efterlängtad reform

RUT-reformen är i stort sett självfinansierad, reformens skatteavdrag har tvättat svarta hushållstjänster vita och människor har fått bättre råd att köpa avlastning i hemmet. Kort sagt, RUT har vunnit folkets kärlek.

Publicerad: 28 november 2012, 11:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Rut

Men detta faktum ger socialdemokraterna Anders Karlsson och Peter Persson blanka sjutton i, i sin debattartikel i Dagens Samhälle 22/11. Med en klasskampsretorik som utmanar löjet ondgör de sig över regeringens förtydligande att skattereduktion för läxhjälp också ska gälla för gymnasieelever.

När reglerna om RUT-avdrag infördes framhölls särskilt avseende barnpassning att i de fall en barnvakt hjälper barn med läxor eller annat skolarbete, så bör läxhjälpen omfattas av samma skattereduktion som gäller för övriga RUT-tjänster. Detta eftersom hjälp med skolarbete har ett nära samband med barnpassning. Men trots lagstiftarens goda intentioner uppstod tillämpningssvårigheter.

För att räta ut frågetecknen ligger nu på riksdagens bord ett lagförslag som gör helt klart att RUT-avdrag får göras också för läxhjälp i hemmet till elever i gymnasieskolan. Det handlar inte om stödundervisning utan om sådan enkel hjälp med skolarbetet som omtänksamma föräldrar brukar ge sina barn, men som de av olika anledningar inte har möjlighet till. Kammardebatt och beslut är spikat till 5 december i år, därefter träder lagändringen i kraft vid årsskiftet.

Vi alliansledamöter i riksdagen menar att denna lagstiftning är en efterlängtad komplettering av RUT-reformen som sjösattes 2007 och som efter vissa justeringar och förenklingar, inte minst i form av fakturamodellen, har blivit en framgångssaga. Äntligen har också så kallat vanligt folk i lägre inkomstlägen tack vare skattelättnaderna fått råd att köpa normal avlastning i hemmet, däribland läxhjälp åt sina barn. Allt medan partibröderna Karlsson och Persson ylar om att ”trettiotalets klassamhälle” är på väg tillbaka. Tala om brist på sinne för proportioner.

Maria Abrahamsson, riksdagsledamot (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Rut

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev