måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Römosseskolornas skolpeng hölls inne – stadsrevision kritisk

Publicerad: 23 mars 2022, 14:33

Stadsrevisionen anser dock att grundskolenämnden gått utöver sina lagliga uppgifter när man höll inne skolpengen till Römosseskolorna. Foto: Adam Ihse/TT

Göteborgs grundskolenämnd får kritik av kommunens egen stadsrevision för att skolpengen till de omdebatterade Römosseskolorna hölls inne i sex månader.

Ämnen i artikeln:

SkolinspektionenSkolanUtbildningFriskolorGöteborg

Nämnden har inte följt skollagen, enligt stadsrevisionen.

Römosseskolorna, som under den aktuella tiden hade en muslimsk inriktning, har fått kritik för bristande kontroll över ekonomin.

Två personer som haft koppling till skolorna är åtalade för ekonomisk brottslighet. 13 miljoner kronor som föreningen fått i kommunal skolpeng misstänks ha använts till helt andra ändamål.

Skolinspektionen beslutade i höstas att skolorna skulle stängas. Men föreningen som driver skolorna överklagade, och stängningen upphävdes av förvaltningsrätten.

Stadsrevisionen anser dock att grundskolenämnden gått utöver sina lagliga uppgifter när man höll inne skolpengen, och att det finns en risk att föreningen som driver Römosseskolorna särbehandlats negativt.

Nämnden får nu en anmärkning av stadsrevisionen. Två av revisorsgruppens 22 ledamöter ville nöja sig med mildare kritik, i form av erinran.

Nämndens ordförande Axel Darvik (L) tillbakavisar kritiken.

– Revisionen påstår ju att det skulle ha varit diskriminering mot skolan, det vänder jag mig starkt emot. Om vi skulle följa den här rekommendationen innebär det i praktiken att vi skulle behöva lägga pengarna i en attachéportfölj och lämna över kontant, det kan jag aldrig gå med på, säger Darvik.

– En skola måste kunna ställa upp med ett fungerande bankgiro, det är en rimlig motprestation.

LÄS MER: Nytt stopp för pengar till Römosseskolan

Micke Larsson/TT

Jens Bornemann/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev