söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Römosseskolan tvingas stänga – men domen överklagas

Publicerad: 27 oktober 2022, 08:08

Römosseskolan i Angered Göteborg. Foto: Adam Ihse/TT

Föreningen Framstegsskolan, som driver de omdebatterade friskolorna med namnet Römosseskolan, tvingas stänga sina tre enheter i Göteborg, meddelar kammarrätten i en dom. Omkring 200 elever behöver därmed flyttas till andra skolor. Men domen kommer att överklagas.

Ämnen i artikeln:

Likvärdig skolaSkolanUtbildningFriskolor

Föreningens rätt att bedriva skolverksamhet upphör vid höstterminens slut. Det innebär att eleverna ska börja på andra skolor när vårterminen börjar.

Skolinspektionen drog in Römosseskolans tillstånd redan hösten 2021, eftersom dess ledning inte ansågs ha kontroll över ekonomi och verksamhet och alltså inte uppfyllde skollagens lämplighetskrav.

Till bilden hör ett rättsfall om ekonomisk brottslighet. En tidigare rektor har dömts till drygt fyra år års fängelse för ekonomiska brott med koppling till skolan. Enligt tingsrättens dom i våras hade drygt 12 miljoner kronor försvunnit till bland annat Somalia.

Men i rättsärendet om tillstånd att driva skola överklagade Römosseskolan Skolinspektionens beslut och fick rätt i förvaltningsrätten. Därmed har skolan fått fortsätta med verksamheten.

Nu konstaterar även kammarrätten att styrelsen var olämplig och att skolans medel använts felaktigt. Att föreningen sedan dess utsett en ny styrelse spelar ingen roll anser kammarrätten, som fastställer Skolinspektionens beslut om att stänga skolorna.

”Misskötsamheten har pågått under flera år och utredningen visar att det finns en grundläggande brist i föreningens vilja eller förmåga att utse styrelseledamöter som över tid agerar i enlighet med skollagens krav”, skriver rätten i ett pressmeddelande.

– Det är en väldigt viktig dom i kampen mot parallellsamhällen i Sverige. Det här ger barnen en ärlig chans att bli inkluderade i det svenska samhället, säger Axel Darvik (L), ordförande i grundskolenämnden i Göteborg.

Redan tidigare har en majoritet av de cirka 600 eleverna som gick på skolan slutat. Drygt 200 elever återstår och ska nu omplaceras till andra skolor.

– Vi aktiverar den plan vi har för att ta emot de här eleverna på ett bra sätt. Vi ger dem möjlighet att gå i kommunala skolor och ser till så att vi har ett bra mottagande där, säger Axel Darvik.

– Särskilt för de som går sista året på grundskolan och ska söka in till gymnasiet behöver vi se till att vi kan göra vissa särskilda insatser så att de har en chans att få fullständiga betyg.

Men kammarrättens dom kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen och det kommer också att ske, meddelar skolans styrelse.

”Vi i den nya styrelsen, som arbetat sedan december 2021 har aldrig blivit kontaktade, tillfrågade eller prövade som huvudman, står det i ett pressmeddelande som fortsätter: ”Det saknas praxis och nu måste Högsta förvaltningsdomstolen sätta ner foten kring detta”. Pressmeddelandet är förmedlat via skolans juridiska ombud och undertecknat av Johan Romberg, ordförande i Föreningen Framstegsskolan.

Skolföreträdarna saknar också barnens perspektiv, och syftar på att domen innebär skolbyte. ”Barnkonventionen har uppenbarligen inte någon som helst betydelse”, står det i pressmeddelandet.

ALICE NORDEVIK/TT

ANNA LENA WALLSTRÖM/TT

LÄS MER: Skolpeng gick till Somalia – två döms

LÄS MER: Bolaget som får nej till nya friskolor: ”Allvarliga brister”

LÄS MER: Hundratal elever slängs ut från Römosseskolan

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev