Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Replik: Behöver utbildning även för nya yrken

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström är kritiskt till våra specialiseringar YouTuber och Influencer. Men för oss på ThorenGruppen är utbildningar viktiga, både för traditionella och för nya yrken.

Publicerad: 10 februari 2018, 15:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nya vanor skapar nya yrken och därmed behov av nya utbildningar, enligt skribenten.


Ämnen i artikeln:

UtbildningAnna Ekström

REPLIK Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström skriver i ett debattinlägg i Dagens Samhälle att ”industrin och välfärden skriker efter gymnasialt yrkesutbildad kompetens.”

Vi på ThorenGruppen kan bara hålla med. Hos oss är yrkesutbildningar viktiga och därför utbildar vi ca 2200 lärlingar inom olika yrken, vilket ministern i sitt inlägg efterfrågar.

Antalet elever på de yrkesförberedande gymnasiala utbildningarna i Sverige har minskat rejält från 35 till 26 procent. Vi har länge jobbat med att motverka denna negativa trend och vi har nått resultat. På våra skolor har elevantalet på yrkesutbildningarna stigit med 16,2 procent de senaste två åren. Nio av tio elever får arbete direkt efter studenten.

Ministern ställer sig dock kritisk till våra specialiseringar youtuber och influencer på vårt högskoleförberedande Estetiska program vid Thoren Innovation School.

Varför erbjuder vi dessa specialiseringar? Det bygger på ett flertal rapporter om framtiden. Stiftelsen för strategisk forskning menar att vartannat arbete kommer automatiseras under de kommande 20 åren. Nya typer av yrken och företag kommer att utvecklas vilket medför att synen på utbildning behöver förändras. Vi vill vara en del i den utvecklingen.

Om vi dessutom tar hänsyn till Statens Medieråds rapport Ungar & medier 2017 finner vi att andelen unga som använder internet mer än tre timmar per dag har fördubblats på ett decennium och andelen unga som ser på tv mer än tre timmar per dag har halverats på samma tid. Medieanvändningen är idag en integrerad del av ungas vardag mycket tack vare mobiltelefonen. Rapporten visar också att tv-tittandet har ersatts av annan media till exempel Youtube. Att titta på korta filmklipp är den aktivitet som ökat mest över tid. Rimligtvis borde det uppstå ett behov av arbetskraft inom dessa segment.

Vad är framtidens nya yrken? Självklart kommer det behövas arbetskraft inom de traditionella yrkena men det kommer också skapas nya yrken som bland annat kräver fingerfärdighet, originalitet, konstnärlighet, förhandling, förmåga att övertala och omtanke för andra människor.

Vi försöker med andra ord att förstå samtiden och samtidigt omfamna vår framtid.

Håkan Wallengren, Gymnasiechef, ThorenGruppen AB

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

UtbildningAnna Ekström

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev