Skola
Rektorerna har rätt att kritisera media
I en uppmärksammad debattartikel vädjade 104 Stockholmsrektorer till media om en mer nyanserad bild av skolan. Snart kom ett skarpt mothugg från mediechefer - en replik som förvånar Lotta Edholm, skolborgarråd.
Publicerad: 26 juni 2014, 06:42
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
REPLIK. Vem får säga vad om skolan? För ett par dagar sedan undertecknade ett stort antal rektorer i Stockholm ett upprop om att de inte känner igen sig i den ofta entydigt svarta bild av svensk skola som förmedlas av medier.
Rektorerna tog bland annat upp några av de rubriker som används i tv för att beskriva skolan, nämligen ”Skolsnusk”, ”Kaosklassen” och ”Världens bästa skitskola”. Rektorerna känner helt enkelt inte igen sig i bilden av sin – och vår - skola.
Låt mig vara tydlig direkt från början. Den svenska skolan står inför stora utmaningar. Skolan mår bra av att granskas, från olika håll och med olika infallsvinklar. Men lika självklart som att skolan ska granskas är det att också de som arbetar inom skolans värld måste få ge sina bilder av skolan.
Och jag delar rektorernas uppfattning om att det är långt mellan de positiva inslagen om skolan. Det är dessutom klart att mediernas bild påverkar synen på skolan. De flesta föräldrar är nöjda med den skola som deras barn går på, men har en betydligt mer negativ uppfattning om svensk skola i allmänhet.
Som svar på rektorernas artikel väljer till min förvåning chefen för Utbildningsradion, Erik Fichtelius, och Viveka Hansson, programchef för TV4, i ett uppbragt genmäle att gå ut och anklaga dem för att vilja stoppa mediernas granskning av skolan. Hur man kan tolka artikeln på ett sådant sätt är för mig en gåta. Någon sådan slutsats står inte alls att finna i rektorernas text.
Det är en fri konstruktion av artikelförfattarna. Tvärtom så är rektorerna noga med att slå fast att det ”är viktigt att fakta lyfts fram”. Det enda som på ett ganska nedtonat sätt påpekas i artikeln, är att det också finns andra bilder av skolan, och att fler röster förtjänar att få höras som en del i debatten. På samma sätt som medier självklart ska granska vad som sker innanför skolans väggar, så måste också de verksamma i skolan ha rätt att ge sin bild.
Även UR och TV4 måste, förväntar jag mig, kunna skriva under på att det är skillnad på att nyansera och att censurera. Att man är kritisk mot medias granskning, och vågar säga det, innebär inte per automatik att man förordar censur. Likväl som rektorer får finna sig i att bli granskade måste medier också rimligen acceptera att man ibland får mothugg.
Eller menar UR och TV4 att deras bild är den enda rätta? Det om något vore mycket bekymmersamt.
Lotta Edholm, gruppledare (FP) Stockholms stad
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.