lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Regeringen: Utredare ska se över friskolornas öppenhet

Publicerad: 21 oktober 2021, 08:41

Offentlighetsprincip för fristående skolor hade löst problemet, säger utbildningsminister Anna Ekström (S). Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Ska uppgifter om friskolor vara offentliga, på samma sätt som kommunala skolors? Frågan kommer nu att utredas på uppdrag av regeringen.

Ämnen i artikeln:

SkolmarknadenSkolanUtbildningFriskolor

Bakgrunden är, i korthet, att nästan all statistik om alla skolor under en period var sekretessbelagd – alltså hemlig. Med andra ord kunde föräldrar, elever, forskare, journalister och andra intresserade inte jämföra skolor, vad gäller till exempel betyg, lärartäthet och så vidare.

– Den här situationen var ytterst allvarlig. Det här är uppgifter som är helt centrala för att vårt skolsystem ska fungera, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) på en pressträff.

Enligt Anna Ekström är den tillfälliga juridiska lösningen som används nu inte aktuell som en långsiktig lösning. Utredaren ska därför analysera för och nackdelar med om offentlighetsprincipen ska gälla även fristående skolor.

– Från min utgångspunkt är det tydligt. Hade vi infört en offentlighetsprincip för fristående skolor hade problemet varit löst.

Att läget uppstod berodde på ett oväntat besked från SCB, och därefter domstol, att uppgifter om fristående skolor ses som affärshemligheter och därför ska sekretessbeläggas.

Enligt resonemanget kan uppgifter om betygsresultat och annat på en viss skola användas av konkurrerande skolor.

I nästa steg kom Skolverket fram till att även uppgifter om kommunala skolor måste beläggas med sekretess, eftersom samma villkor ska gälla för alla skolor.

Ingen var nöjd med situationen, och en tillfällig juridisk lösning kom på plats så att statistik på skolnivå åter är tillgänglig sedan i juli i år. Men de tillfälliga bestämmelserna gäller bara fram till sommaren 2023. Så vad ska gälla därefter? Det kommer regeringens utredare, chefsrådman Ulrika Geijer, nu att se över.

Men politiskt råder delade meningar om detta.

När Vänsterpartiet försökte väcka frågan om offentlighetsprincip för friskolor röstades förslaget ned av L, C, M, KD och SD i utbildningsutskottet.

Från friskolesektorn har också funnits invändningar. Ett argument har varit att små friskolor inte skulle mäkta med den administration som skulle krävas.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev