tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Regeringen svänger – utreder fruktstöd till skolorna

Publicerad: 22 maj 2023, 08:28

Jordbruksverket ska nu utreda om det går att förenkla administrationen för att söka EU: s stöd till frukt och grönsaker i skolan.

Foto: Mostphotos

Efter kritik tänker regeringen nu om och tillsätter en utredning om att söka EU:s fruktstöd till skolan.

Ämnen i artikeln:

SkolanUtbildningFolkhälsa

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Regeringen har gett Jordbruksverket i uppdrag att utreda förutsättningarna för att söka EU-stödet till skolor som erbjuder frukt och grönsaker till eleverna, rapporterar Altinget.

Både den nuvarande och tidigare regeringar har avstått från att söka stödet. Sverige har varit det enda EU-land som avstått. Motiveringen har då varit att byråkratin varit för krånglig för att ta del av stödet. Skolminister Lotta Edholm (L) fick tidigare i vår kritik när hon avvisade EU-stödet med motiveringen att det är ”kommunen eller huvudmannens ansvar att se till att barnen i skolan får i sig den mat de behöver”.

Nu tänker regeringen alltså om. ”Vi har nu gett Jordbruksverket i uppdrag att bland annat se över administrationen och titta på om det går att göra det här enklare”, skriver landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i en kommentar till Altinget.

Enligt EU:s preliminära budget skulle Sverige tilldelas 35 miljoner kronor i stöd till frukt och grönsaker i skolan för läsåret 2024–2025. Om Sverige väljer att söka stödet. Senast den 15 november ska Jordbruksverket lämna en delrapport till regeringen.

LÄS MER: Ekologisk mat ratas när inflationen slår till

LÄS MER: Hofors tar täten för mer hållbar skolmat

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev