Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Regeringen låter Björklund vinna - barnen får betala

Skolan har under Jan Björklunds styre varit en experimentverkstad. Betygsöverenskommelsen i veckan visar att regeringen och utbildningsminister Gustav Fridolin nu tänker fortsätta på den linjen.

Publicerad: 13 februari 2015, 16:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BetygVänsterpartiet

Under många år har svensk skolpolitik präglats av kortsiktighet och experimentella förändringar. I stället för välutarbetade och långsiktiga reformer där det lyssnas till forskningen, lärarna och eleverna har en majoritet av partierna valt en annan väg. Under Jan Björklunds tid som utbildningsminister blev detta extremt tydligt.

När Sverige valde en ny regering i september 2014 var vi i Vänsterpartiet glada över att experimentverkstaden skulle upphöra. Något som vi nu ser fortsätter inom vissa delar av utbildningspolitiken.

Sedan de fyra Allianspartierna lade fram förslaget om betyg från årskurs fyra har reaktionerna varit starka. Samtliga remissinstanser, forskare, lärarfacken och elevorganisationerna har varit tydliga och tagit ställning mot förslaget. Även utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) uttalade sig ytterst kritiskt till förslaget om betyg från tidigare ålder. De tre rödgröna partierna var överens om att detta inte är ett förslag vi tänker acceptera, även om Alliansen skulle hålla fast vid sin linje.

De senaste veckorna fick debatten inom Alliansen en vändning. Efter all kritik från bland annat professionen började Kristdemokraterna och Centerpartiet att ifrågasätta om det verkligen är så klokt att införa förslaget i sin helhet med tanke på att den förra betygsreformen ännu inte har utretts.

Men i denna stund skedde också en annan förändring vilket vi fick se i onsdags vid presskonferensen. S/MP-regeringen gjorde en svag kompromiss och lät Jan Björklund vinna, på bekostnad av alla de barn som nu utsätts för ännu ett experiment.

Att Socialdemokraterna och Miljöpartiet vänder barnen och personalen ryggen och att de väljer att fortsätta med Björklunds experimentpolitik är beklagligt. Vänsterpartiet tänker lyssna till professionen och forskningen för att lösa likvärdighetsproblemen med den svenska skolan, mera betygshets är inte lösningen.

I den mediala debatten försöker regeringen nu måla upp en bild av att kompromissen var bättre än alternativet. Men om Alliansen+SD hade varit överens om en gemensam linje, varför valde de att förhandla och kompromissa i stället?

Daniel Riazat, Utbildningspolitisk talesperson (V)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BetygVänsterpartiet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev