Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Rätten till insemination handlar om jämställd vård

M, FP och C vill genomföra en lagändring som gör insemination till ensamstående kvinnor tillåtet i Sverige. En lagändring som inte kommer en dag för tidigt och som är ett stort steg för en mer jämställd vård.

Publicerad: 22 augusti 2014, 04:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


För inte så länge sedan fick lesbiska par i Sverige lagenlig rätt att insemineras. Men medan Sverige har fått större tolerans för olika familjekonstellationer har ensamstående kvinnor fortfarande inte rätt till insemination och hjälp med att bli föräldrar. Många svenska ensamstående kvinnor reser därför till andra länder, till exempel Danmark, för att få hjälp med insemination.

Fram till 1960-talet jobbade de flesta kvinnor oavlönat hemma. Kvinnors uppgift var då att föda barn och ägna sig åt hushållsarbete. Under 1960 och 1970-talet utvecklades välfärdssystemet och den offentliga sektorn byggdes ut vilket ledde till stort behov av arbetskraft. Kvinnor fick börja jobba utanför hemmet och i dag finns kvinnor verksamma även på de områden som tidigare ansågs som helt manliga. Trots att samhällsförändringar skapar nya behov hänger lagändringarna inte alltid med i dessa. En grupp människor som i dag inte får den hjälp de behöver är ensamstående kvinnor med stor önskan att bli föräldrar.

Kvinnor är en grupp samhällsmedborgare som kan få svårt att få karriär och det privata livet att fungera ihop. En del kvinnor lyckas inte träffa en partner som de skulle kunna tänka sig få barn med, under den tid de skaffar sig utbildning och bygger upp en karriär. Dessa kvinnor hör sina biologiska klockor ticka, men då de inte hittat sin partner ser de drömmen att bli förälder gå förlorad. Samhället som ställer samma krav på människor oavsett kön måste även ta sitt ansvar och hjälpa dessa kvinnor med deras önskan.

Dessa kvinnor, inte sällan de med bättre ekonomiska förutsättningar, söker hjälp med insemination eller IVF vid olika kliniker utomlands. Det innebär stora ekonomiska kostnader och mycket påfrestningar i form av flera försök och många resor. Svensk sjukvård tar sedan hand om graviditeterna och samhället ser inte annorlunda på dessa barn. Frågan är dock varför deras önskan inte tas på allvar redan från början.

För inte så länge sedan träffade jag en ensamstående kvinna som hade genomgått ett antal misslyckade IVF-försök i Danmark. Hon var förtvivlad och trött på alla resor fram och tillbaka och hade nästan spenderat hela sitt pensionssparande för drömmen om att bli mamma. Dessutom hade hon haft ett antal långvariga relationer där det fanns olika hinder att bli förälder. Hon berättade att hon på grund av ålder snart inte längre har möjlighet att bli mamma och att hon inte kan tänka sig att desperat leta efter en man som är beredd att bli pappa till hennes barn. Också att det finns kvinnor som hittar sina egna lösningar på problemet - det är inte svårt att lura en man på krogen, bli gravid och hålla det hemligt. Men detta ansåg hon vara oetiskt och önskade att samhället hade större förståelse för hennes situation och istället kan ge henne möjlighet att ha lagen på sin sida.

Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet vill alltså ha en lagändring när det gäller insemination till ensamstående kvinnor. Kristdemokraterna värnar främst om modellen med den traditionella kärnfamiljen och motsätter sig att erkänna alla andra familjekonstellationer. Socialdemokraterna har ännu inte bestämt sig i frågan men kommer sannolikt att vara positiva till lagändringen. Om oppositionen röstar ja till förslaget så har vi en majoritet för lagändringen i riksdagen. I min roll som barnmorska välkomnar jag, tillsammans med många ensamstående kvinnor, att det på lagligt vis kan bli möjligt för barn att komma till världen genom ensam-insemination. Denna lagändring kommer att vara ett stort steg i riktning för en mer jämställd vård.

Mozhgan Jalali, barnmorska med erfarenhet av att jobba på abortmottagning, ersättare i regionfullmäktige (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev