Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Privata vårdgivare måste få ersättning för att utbilda

När kvalificerade och erfarna specialistläkare handleder läkare under utbildning innebär det samtidigt mindre tid för patientarbetet på mottagningen. Om det blir betydande inkomsttapp påverkar det vårdgivarens verksamhet, skriver Vårdföretagarna i en replik.

Publicerad: 7 juni 2016, 08:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Utbildningsuppdraget är viktigt - och bör ersättas därefter, svarar Vårdföretagarna.


Ämnen i artikeln:

StockholmPrimärvårdVårdvalLäkare

REPLIK. Thomas Westin och flera andra ST-läkare i allmänmedicin påtalar (3/6) att Stockholms läns landsting måste förtydliga utbildningsuppdraget för ST-läkare i vårdvalsavtalen. De menar att vårdgivare i dag kan kringgå ansvaret för sidotjänstgöring och att läkare, som annars skulle ha varit klara med sin specialistutbildning, därför blir fördröjda.

Vi har alla ett intresse av att ST-läkarna inte hejdas i sina utbildningar på grund av platsbrist. Ni behövs på landets vårdcentraler. Det handlar inte om något ointresse från privata vårdgivare att bidra i utbildningen av nya specialistläkare. Tvärtom, de privata vårdgivarna kan och vill bidra i kompetensförsörjningen med sina oftast mycket välfungerande verksamheter, som är utmärkta utbildningsmiljöer.

Men för att det ska funka måste landstingen i vårdvalen ersätta vårdgivarna, inte bara för vårdinsatser, utan också för utbildningsuppdrag som de åtar sig. När kvalificerade och erfarna specialistläkare handleder läkare under utbildning innebär det samtidigt mindre tid för patientarbetet på mottagningen. Om det blir betydande inkomsttapp påverkar det vårdgivarens verksamhet.

Den förståelsen behövs hos landstingen som huvudmän och utbildningsansvariga. Utbildningsuppdraget är viktigt - och bör ersättas därefter.

Vårdföretagarna välkomnar uppmaningen från Thomas Westin och hans läkarkollegor att Stockholms läns landsting - och för den delen också andra landsting - bör förtydliga utbildningsuppdraget i samverkan med berörda parter. De privata vårdgivarna deltar mer än gärna i en sådan dialog om de konkreta formerna för utbildningsuppdragen. Så kan vi tillsammans bidra till kompetensförsörjningen i sjukvården.

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef Vårdföretagarna

Karin Liljeblad, näringspolitisk expert Vårdföretagarna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev