Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Politiker, visa att ni menar allvar med skolan

Vi ser tre utmaningar för den svenska skolan, där kommunpolitikerna sitter på en stor del av lösningen. Det är kommunerna och deras förtroendevalda som skapar förutsättningar för skolan och för lärarna att göra ett så bra jobb som möjligt.

Publicerad: 11 november 2015, 09:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lärarbristen är roten till många av skolans utmaningar. Sveriges lärare är också en viktig del av lösningen på integrationsutmaningen.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

LärareSkolorganisationLärarlönerLärarutbildning

I dagarna pågår kongressen för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Lärarförbundet har höga förväntningar på vad Sveriges kommuner ska åstadkomma de kommande fyra åren. Kommunerna skapar förutsättningar för skolan och för att vi lärare ska kunna göra ett så bra jobb som möjligt. Vi behöver politiker som är beredd att satsa, både här och nu och under lång tid framöver.

Samhället står inför stora utmaningar och skolan är avgörande för att klara dessa utmaningar. Trots fallande kunskapsresultat vet vi att det är möjligt för Sverige att återigen bli en ledande kunskapsnation – där varje barn och elev får chansen att nå toppen av sin förmåga. Vi vet att det går att göra verklighet av varje elevs rätt till en bra utbildning. Och vi vet att för att lyckas med detta är lärare och skolledare med goda förutsättningar den avgörande faktorn.

Skolfrågan blev den viktigaste frågan i valrörelsen 2014 och det är på det mandatet som många av kommunpolitikerna är valda.

Lärarförbundet ser tre utmaningar för svensk skola, där kommunpolitikerna sitter på en stor del av lösningen:

• Lärarbristen är roten till många av skolans utmaningar. Politiker måste göra allt för att säkra tillgången till lärare. Det krävs en långsiktig rekryteringsstrategi som både innehåller en medveten analys och insatser som får fler att vilja bli och vara lärare. Den viktigaste åtgärden för att få fler att välja läraryrket och fler lärare att stanna kvar och utvecklas i sitt yrke är fortsatta lönesatsningar. Sveriges kommunpolitiker är lärares största arbetsgivare och spelar en avgörande roll i att göra yrket attraktivt.

• Sveriges lärare är en viktig del av lösningen på integrationsutmaningen. Lärare vill kunna erbjuda nyanlända barn och elever en likvärdig, kvalitativ skola, men för att det ska bli verklighet måste resurserna fördelas mycket mer effektivt.

Alla kommuner måste hjälpas åt men även inom kommunen är det viktigt att skolor tar ett gemensamt ansvar. Situationen kräver att man lär av varandra, vad har bidragit till att vissa kommuner har lyckats? Lärare måste få vara lärare och även få tid till kollegialt samarbete. Men eftersom lärarbristen lyser igenom även på detta område måste politiker hitta lösningar både på kort och på lång sikt.

• Näst efter lönen är det den ökade arbetsbelastningen som avskräcker unga människor från att vilja bli lärare. Och arbetsbelastningen får även dem som redan är lärare att lämna yrket i förtid. Både förra alliansregeringen och den nuvarande regeringen har genomfört åtgärder för att minska arbetsbelastningen och nu måste dessa reformer förverkligas ute i kommunerna. Det är hög tid att lärarna får uppleva att arbetsbelastningen faktiskt minskar – inte tvärt om.

Med en välfungerande skola med skickliga lärare kan hela samhället klara av utmaningarna vi står inför. Nu är det upp till kommunpolitikerna att visa att de menade allvar i valrörelsen.

Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev