tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Pandemin har försämrat elevers psykiska hälsa

Publicerad: 22 april 2021, 08:46

Nu understryker Sveriges skolkuratorer att svenska skolelever upplever en särskilt tuff tid just nu. ”Det här är en väldigt speciell tid för våra barn”, säger Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR.

Foto: Magnus Länje

Den psykiska hälsan hos landets skolelever har försämrats kraftigt under pandemiåret, enligt en ny undersökning från Akademikerförbundet SSR.

Ämnen i artikeln:

SocialtjänstenElevhälsaCovid-19Psykisk ohälsa

— Det här är en väldigt speciell tid för våra barn, säger förbundets ordförande Heike Erkers.

Det har kommit en rad rapporter som har pekat på att barn och ungdomar har farit illa under den rådande samhällskrisen, som nu har pågått i över ett år.

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, har vid flera tillfällen pratat om ”en förlorad generation”. Nu understryker Sveriges skolkuratorer att svenska skolelever upplever en särskilt tuff tid just nu.

Elever i alla åldrar har påverkats negativt, från lågstadiet till gymnasiet, betonar Erkers. Hon framhåller att samhället riskerar att gå ur pandemin med en stor social skuld.

— Och det behöver inte leda till gängkriminalitet. Det kan handla om att barn isolerar sig, eller om självskadebeteenden och ätstörningar eller ensamhet och dåligt självförtroende.

LÄS MER: Psykisk ohälsa i pandemins spår. 

Undersökningen, som är gjord av Novus och baserad på intervjuer med 952 skolkuratorer, visar bland annat att tre av fyra elever är ledsna och deppiga utan att veta varför.

En stor andel känner sig utanför eftersom de träffar färre jämnåriga på daglig basis. Skolarbeten skjuts upp i allt större utsträckning och att skolka från undervisningen har blivit vanligare.

Många barn levde redan i en svår hemmamiljö före pandemin. Men situationen har i många fall blivit ännu värre med tiden. Till exempel vittnar skolkuratorer om att fler elever anser att någon i familjen dricker för mycket alkohol.

— Det finns väldigt många barn som behöver stöd och hjälp och som inte kan få det i sina hem. Befinner man sig i en otrygg miljö utan att få hjälp från vuxna så är man illa ute. Därför är skolkuratorer otroligt viktiga, säger Heike Erkers.

LÄS MER: Att bara prata hjälper inte mot psykisk ohälsa. 

Alla barn ska ha rätt till stöd. Det ska inte krävas en diagnos för att få hjälp av professionella vuxna, avslutar hon.

/TT

Fakta: Undersökningen

Undersökningen visar bland annat att:

56 procent av alla skolkuratorer upplever att elevernas psykosociala situation har försämrats under pandemin.

75 procent upplever att eleverna är ledsna och deppiga utan att veta varför.

71 procent upplever att eleverna känner sig utanför, träffar färre jämnåriga.

58 procent upplever att eleverna skolkar mer eller har mer frånvaro.

57 procent upplever att eleverna skjuter upp skolarbetet oftare.

Källa: Novus

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev