lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Öppna upp de låsningar som hämmat den svenska skolan

Ska vi lyckas klara den svenska skolan och leda den rätt för att höja resultaten och likvärdigheten så måste vi samarbeta. Det handlar inte om att kasta någon skuldboll fram och tillbaka. Det handlar om, som Maria Stockhaus skriver, att arbeta för elevernas bästa, replikerar Bo Jansson.

Publicerad: 21 oktober 2013, 12:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SkolorganisationKommunaliseringSkolanUtbildningLärare

SKL och kommunerna kan inte fortsätta slå ifrån sig när behovet av statligt ansvar för skolan ökar. Det är rent oansvarigt. Lärarnas Riksförbund har en finansieringsmodell för skolan som ska kunna ge en nationell finansiering och lokal fördelning. Men vi vill inte låsa oss vid en diskussion om detaljer. Tids nog finns det anledning att tillsammans med beslutsfattare komma fram till en bra lösning. Det är inte heller så enkelt att det är en fråga om ett återförstatligande av skolan. Det handlar inte om en lek med ord. Det handlar om att det krävs ett helhetsgrepp om skolan.

Alltfler inser nu att staten måste ta ett tydligare och fastare grepp om skolan när det gäller kunskapsresultaten och likvärdigheten. Maria Stockhaus och Andes Knapes partikamrater inom moderaterna antog ett nytt handlingsprogram för skolan för bara några dagar sedan. Där tydliggörs att staten måste ta ett större ansvar för skolan. Denna insikt vill vi att SKL och övriga intressenter i skolan ska bygga vidare på.

Det är glädjande att moderaterna tar steg mot ett långsiktigt statligt ansvarstagande för skolan. Det gäller bara att även SKL:s majoritetsstyre lyssnar. Och med tanke på att staten redan gått in i lönesättningen av lärarna med karriärstegsreformen och att staten redan stagar upp fortbildning för lärare med satsningar på Lärarlyft, så måste även SKL se att de skolansvariga har mer att göra för att öka likvärdigheten och stärka kvalitén i skolan. För elevernas skull.

Vi behöver ett förutsättningslöst samtal som öppnar för en ny modern och nationellt likvärdig styrning av skolan. Det är vad Lärarnas Riksförbund arbetar för. Vårt mål är att öppna upp de låsningar som finns i denna fråga och som hämmat svensk skola i årtionden.

Bo Jansson, ordförande Lärarnas Riksförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev