Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Omvänd Robin Hood-princip styr Uppsalas skolor

Moderaterna i Uppsala har utan vettiga argument slängt en framgångsrik modell för att styra resurserna till stadens skolor i papperskorgen. Förändringen är klåfingrig och styrd av ideologiska skygglappar, replikerar socialdemokraten Marlene Burwick.

Publicerad: 25 februari 2014, 11:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ErsättningsreglerSkolorganisation

REPLIK. Skolinspektionen lyfter fram Uppsala som en kommun som har arbetat effektivt för att skapa en mer jämlik skola. Genom ett långsiktigt och målinriktat arbete har resultaten höjts i skolor med socioekonomiska utmaningar. Men den resursfördelningsmodell som har bidragit till att öka jämlikheten mellan Uppsalas skolor har Moderaterna nu förändrat. Det är jag djupt kritisk till.

I en replik i Dagens Samhälle 29 januari försöker det moderata kommunalrådet Cecilia Forss argumentera för sitt beslut. Försvaret är ihåligt. Moderaterna har nämligen ändrat grundidén i Uppsalas resursfördelningsmodell utifrån en omvänd Robin Hood-princip. De har slängt en framgångsrik modell, vars variabler har byggt på vetenskap för att optimera träffsäkerheten, i papperskorgen. Enligt alla fakta är det nu eleverna med störst behov som får mindre resurser. Det är en konsekvens som är orimlig i sig, men som blir än mer provocerande av det faktum att det inte finns någon utvärdering eller annan legitim anledning till att resursfördelningsmodellen ska förändras.

Ingenstans ger Moderaterna svar på hur deras nya modell skulle vara mer träffsäker. Ingenstans ger de svar på hur den skulle vara mer rättvis. Ingenstans ger de svar på hur den skulle öka likvärdigheten.

Som politiker har vi ett självklart ansvar för att utvecklingen i skolan drivs framåt. Men Moderaternas förändringar i Uppsalas dokumenterat framgångsrika resursfördelningsmodell är tagna ur luften och saknar saklig grund. Förändringarna handlar om klåfingrighet och ideologiska skygglappar.

Det är olyckligt. För alla förlorar på en mindre jämlik skola.

Marlene Burwick, kommunalråd (S) Uppsala

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev