Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Om det inte är tydligt att lagen följs avslår vi ansökan

Kristianstads kommun har ansökt till Skolinspektionen om att få starta undervisning i engelska i två av sina grundskolor. För att vi ska kunna godkänna den verksamheten måste vi först få veta hur kommunen planerar att anordna undervisningen så att den blir likvärdig med andra elevers utbildning.

Publicerad: 23 december 2016, 12:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi måste avslå ansökningar som inte tydligt visar hur den som ansöker har tänkt att ordna att eleverna får den undervisning som de har rätt till enligt skollagen, skriver Christian Bjelke, Skolinspektionen.


Ämnen i artikeln:

SegregationKommuner

Replik. Anders Tell frågar varför Skolinspektionen avslagit en ansökan om tvåspråkiga klasser. I Skolinspektionens uppdrag ligger att vi ska pröva att den skolverksamhet som vi godkänner har förutsättningar att ge eleverna den utbildning som de har rätt till enligt skollagen. Det innebär att vi måste avslå ansökningar som inte tydligt visar hur den som ansöker har tänkt att ordna detta.

Kristianstads kommun har ansökt till Skolinspektionen om att få starta undervisning i engelska i två av sina grundskolor. För att vi ska kunna godkänna den verksamheten måste vi först få veta hur kommunen planerar att anordna undervisningen så att den blir likvärdig med andra elevers utbildning. Till exempel behöver kommunen visa att eleverna får så pass goda engelskakunskaper att de kan uppnå kunskapskraven i de ämnen där undervisningen planeras ske på engelska. Det kan exempelvis vara naturkunskap och SO-ämnen.

Men Kristianstads kommun har inte på ett tydligt sätt visat hur det ska gå till, varken i sin ansökan eller i de kompletteringar som senare lämnats. Dessutom har kommunen inte klargjort vilken urvalsgrund man tänker använda, alltså hur man tänker bestämma vilka elever som ska erbjudas utbildningen.

Skolinspektionen har därför inte kunnat godkänna denna ansökan. Kristianstads kommun är förstås välkommen att göra en ny ansökan som visar hur kommunen planerar för att se till att undervisningen och urvalet följer skollagen.

Christian Bjelke, chef tillståndsprövning, Skolinspektionen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SegregationKommuner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News