Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Oklart svar om orättvist stöd till folkhögskolor

Vi måste kunna lita på att riksdagsbeslutet om regional medfinansiering gäller, slutreplikerar Stefan Attefall och Gerhard Holmgren på RIO till SKL, och ifrågasätter varför landsting och regioner i genomsnitt ger 61 000 kronor till de egna folkhögskolorna och 13 000 kronor till de rörelseägda?

Publicerad: 15 juni 2018, 10:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SKRRegionerFinansieringsformerMoms

Slutreplik. Det är glädjande att Katrien Vanhaverbeke från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) uttrycker att svenska landsting och regioner har en positiv grundhållning till folkhögskolorna. Men följden av detta borde vara en insikt om rimliga och rättvisa villkor för alla folkhögskolor.

Det är folkhögskoledeltagarna som är förlorare om stat och landsting och regioner inte är överens om principerna för folkhögskolans finansiering. Vi som driver skolorna måste kunna lita på riksdagsbeslutet om regional medfinansiering. Om landstingen och regionerna anser sig behöva mer pengar av staten är en fråga för er att reda ut. Folkhögskolornas deltagare ska inte bli förlorare för att stat och landsting bråkar internt. Det får ni faktiskt reda ut, utan att det ska drabba oss.

En annan fråga som vi tog upp i vår artikel är det faktum att landsting och regioner i genomsnitt ger 4,7 gånger så mycket till de egna folkhögskolorna i förhållande till de rörelseägda. Omräknat per studieplats blir det 61 000 kronor till de egna folkhögskolorna och 13 000 kronor till de rörelseägda folkhögskolorna. För oss är det svårt att förstå varför landstingen och regionerna fördelar offentliga medel så olika inom ett och samma län. Skillnaden kan inte förklaras med lokalkostnader. Dessutom har även rörelseägda folkhögskolor lokaler som kostar pengar. Katrien Vanhaverbeke talar även om ägarstöd. Inte heller det motiverar den stora skillnaden – och vad som avses med detta ”ägarstöd” är dessutom oklart.

Katrien Vanhaverbeke skriver att ”frågan om hur mycket som betalas i bidrag är ingen momsfråga”, vilket är en självklarhet. Det vi hävdar är landstingens/regionernas moraliska skyldighet att ge 6 procents momskompensation till rörelseägda folkhögskolor, baserat på bidraget till varje skola samt landstings och regioners rätt att från staten begära momsersättning för denna kompensation. Det är en praxis som Stockholms läns landsting redan tillämpar och som Västra Götalandsregionen inför 2018.

Det finns alltså regioner som har insikt och går före. Vi förväntar oss nu att andra regioner följer efter, eller förklarar varför inte.

Stefan Attefall, ordförande för RIO – Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation

Gerhard Holmgren, organisationschef för RIO

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev