Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Nytt stopp för pengar till Römosseskolan

Publicerad: 24 januari 2022, 10:27

Axel Darvik (L) är besviken över utvecklingen när det gäller Römosseskolan.

Foto: MATHIAS BERGELD

Göteborgs stad kan inte betala ut skolpeng till den omstridda Römosseskolan. Detta sedan ägaren, Föreningen Framstegsskolan, blivit av med sitt bankkonto.

Ämnen i artikeln:

GöteborgFriskolorLiberalernaToppnyheter

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


I maj i fjol höll Göteborgs stad inne skolpengen till Römosseskolan, bland annat med hänvisning till oklara ägarförhållanden. Pengarna deponerades hos länsstyrelsen.

I oktober beslutade Skolinspektionen att skolan skulle stängas på grund av flera oegentligheter. Kammarrätten avgjorde dock att den skulle få fortsätta sin verksamhet.

I december betalade så grundskolenämnden i Göteborg ut de 55 miljoner kronor man deponerat eftersom den tidigare linjen inte ansågs juridisk hållbar.

Men nu har Römosseskolans nuvarande bank avslutat kundrelationen, rapporterar GT. Staden har därför inte kunnat betala ut den summa skolan skulle ha fått nu i januari.

Axel Darvik (L), grundskolenämndens ordförande, har hela tiden varit emot att Römosseskolan ska få några pengar.

– Jag känner mig irriterad och besviken. Dels hade vi kunnat skydda skattebetalarnas pengar från att hamna i fel händer, dels hade barnen och eleverna sluppit hamna i den osäkra situation som de befinner sig i nu. Vi fick heller aldrig reda på om vårt agerande under flera månader var juridiskt korrekt eller inte, och nu är vi i samma situation igen, säger han till GT.

Framstegsskolans advokat skriver i ett mail till GT att det är troligt att det är Göteborgs stad som påverkat banken att ”avsluta kundrelationen”.

Axel Darvik svarar att det ”är långsökt att en bank skulle vara så lättpåverkad”.

LÄR MER: Axel Darvik: ”En elev som förstör för andra måste förflyttas” 

LÄS MER: Strypt skolpeng skapar politisk strid i Göteborg

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev