söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Nya sparkrav efter år av nedskärningar

Publicerad: 18 november 2021, 12:35

”Jag har full förståelse för att man är less på den här situationen, det är vi i nämnden också”, säger Lisa Tynnemark (S).

Trots flera års nedskärningar väntas Sundsvalls skolnämnd gå back 95 miljoner kronor i år. Det leder till nya sparkrav och högljudda protester från den pressade personalen.

Ämnen i artikeln:

SkolanUtbildningUndervisningSkolpeng

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Läget har varit tufft under en lång tid, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Lisa Tynnemark (S) till SVT Västernorrland. De senaste åren har bland annat fyra skolor lagts ner. 

Sundsvalls Tidning rapporterar att det troligen kommer att bli nedskärningar på personalsidan, igen.

En av orsakerna till de ilsket röda siffrorna i nämndens budget är att fler elever väljer friskolor, säger Lisa Tynnemark. 

– Jag har full förståelse för att man är less på den här situationen, det är vi i nämnden också. Men vi har en ram att förhålla oss till och den är inte mindre än i andra kommuner, säger Lisa Tynnemark till SVT.

LÄS MER: De har högst skolhyra i landet: ”Vi hade inget val”

Katrin Ivarsson är förskollärare och huvudskyddsombud för Lärarförbundet. Hon säger till Sundsvalls Tidning att sparkraven gör personalen uppgiven och dämpar arbetsglädjen. 

– Vi har svårt för att rekrytera förskollärare i dag. Jag förstår inte hur man tänker. Våra rektorer säger ibland att vi ska sänka våra ambitioner, men vi har ett uppdrag och det vill vi utföra, säger Katrin Ivarsson till tidningen.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev