Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Nya samarbeten lyfter matematiken

Alla de ungdomar och volontärer som deltar i vår verksamhet visar att det finns ett sug efter nya former för matematikundervisning. Därför är Microsofts och KTH:s initiativ välkommet, replikerar Johan Wendt.

Publicerad: 11 januari 2012, 11:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

It

Mattecentrum applåderar projekt som Mattecoach på nätet och vi ställer oss också bakom Microsofts och KTH:s inlägg i Dagens Samhälle den 4 januari i debatten om den svenska matematikundervisningen.

Att samhället inte kan försörja svenska teknikföretag med ingenjörer är något som vi beklagar och ser allvarligt på. Med bland annat arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen i ryggen så jobbar vi på att vända den trenden. Sveriges ryggrad har länge varit råvaruindustrin tillsammans med teknikföretagen.

Mattecentrum arrangerar gratis räknestugor 37 gånger per vecka fördelat på 14 städer och som ett tillägg till detta driver vi sajten Matteboken.se där man hittar teori, videolektioner och ett frågeforum. Cirka 50 000 ungdomar, ungefär 15 procent av alla gymnasieelever, studerar med oss via något av dessa två alternativ. Till exempel har våra videolektioner setts över 1,5 miljoner gånger.

Många av våra hundratals volontärer som är ute i räknestugorna är antingen nuvarande eller före detta studenter från KTH eller någon av de andra tekniska högskolorna. Detta gör att vi inte bara kan förklara matematiken som sådan utan även visa vad man ska ha kunskaperna till.

Att Mattecentrum som handlar om matematik, ett ämne som av många ses som tråkigt, snabbt blev en av Sveriges största ungdomsorganisationer såg nog många som en utopi när vi grundades i januari 2008.

Sedan starten har jag arbetat för att få till ett samarbete med både Microsoft och KTH. Därför blir jag väldigt glad över att se att ni nu äntligen öppnar dörren för detta. Vi är mycket intresserade av de möjligheter som erbjuds och ser stora synergieffekter av ett samarbete mellan verksamheterna.

Johan Wendt, Grundare och generalsekreterare Mattecentrum

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

It

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev