lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Ny undersökning: Mer än 10 000 kronor skiljer i rektorslöner

Publicerad: 7 februari 2023, 14:20

En konkurrenskraftig lön måste spegla det stora ansvar och komplexa uppdrag som skolledare har. Det är budskapet från Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande för Sveriges Skolledare. Foto: Lärarförbundet

En svensk rektor tjänar i snitt 57 600 kronor i månaden. Högst är medellönerna i Stockholm och lägst i Dalarna, visar en undersökning från Sveriges Skolledare.

Ämnen i artikeln:

SkolledareSkolanUtbildningChefskapLedareArbetsmarknad

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


Snittlönen för en rektor ligger ungefär 30 000 kronor lägre än för en ekonomichef, enligt undersökningen.

”Skolledarna har inte bara ett statligt ansvar för elevernas lärande och utveckling, utan agerar utöver det ofta även ekonomichef, personalchef och marknadschef. En konkurrenskraftig lön måste spegla det stora ansvar och det komplexa uppdrag som skolledare har”, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande Sveriges Skolledare, i ett pressmeddelande.

Högsta medellönerna för skolledare finns i kommuner i Region Stockholm med 62 800 kronor i månaden, därefter följer Södermanland med 59 000 kronor och Skåne med 57 700 kronor. Lägst medellön har skolledare i kommuner i Region Dalarna med 51 900 kronor i månaden.

Sveriges Skolledare har gjort undersökningen tillsammans med Saco under oktober till december. 69 procent av fackförbundets medlemmar har svarat på enkäten.

Den 1 januari 2023 bildade Sveriges Skolledarförbund och Lärarförbundet Skolledare det nya förbundet Sveriges Skolledare.

Yrkes- och fackförbundet organiserar cirka 17 000 chefer och ledare från förskola till högskola och är det största chefsförbundet inom Saco.

LÄS MER: Skellefteås höga chefslöner sticker ut: ”Det finns naturliga förklaringar” 

LÄS ÄVEN: Kommunlista: Malmö på efterkälken – jämför toppchefernas löner 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev