Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Ny resursfördelning slår mot trygga förskolor

När Göteborgs kommun inför en ny resursfördelningsmodell i förskolan är det utan hänsyn till konsekvenserna den innebär för stadens små kooperativ, skriver Peter Andersson-Piltz och Mimmi von Troil, FSO Fria förskolor.

Publicerad: 3 oktober 2018, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Göteborgs beslut om ändrade ersättningar innebär, enligt debattörerna, en katastrof för de fria förskolorna. Bild från den manifestation som FSO arrangerade på Gustaf Adolfs Torg i Göteborg den 19 september.


Ämnen i artikeln:

FörskolaBarnGöteborgBudget

Drygt 16 procent av barnen i Göteborg kan stå utan förskoleplats nästa år om den nya resursfördelningsmodell som Göteborgs Stad har beslutat om införs vid årsskiftet.

Kommunen har fattat beslutet utan att göra en ordentlig konsekvensanalys. Huvudmännens och branschorganisationen FSO Fria förskolors egen utredning visar att beslutet kommer att slå extra hårt mot kooperativen, som utgör en majoritet av stadens 178 fria förskolor. Över 40 förskolor har redan aviserat att de kommer att tvingas lägga ned under det första halvåret 2019, de första redan under årets första två månader.

Resursfördelningsmodeller inom förskolan finns i alla kommuner. Hur ersättningen ska beräknas regleras i skollagen som anger att det är kommunens budget som avgör bidragets storlek. I Göteborg har man haft ett väl fungerande system som har byggt på kommunens genomsnittskostnad per barn, vilket stämmer väl med lagstiftningen då det knappast finns någon kommun som budgeterar på individnivå. Att kooperativen har fått lägre ersättning för sina heltidsbarn har man accepterat då modellen har inneburit en ekonomisk förutsägbarhet. Den nya modellen som bygger på faktisk vistelsetid skapar omöjliga ekonomiska förutsättningar när förskolorna ska budgetera för kommande år.

Om en förälder blir arbetslös förlorar barnet enligt beslutet sin heltidsplats och ersättningen halveras omedelbart från en månad till nästa. Det är en förlust som förskolan inte kan kompensera för genom att ta in ytterligare ett barn eftersom det första barnet ju finns kvar i verksamheten, om än bara på deltid. Lika lite som kommunen kan kooperativet veta om eller när en förälder under det kommande året blir arbetslös. Till skillnad mot kommunala förskolor kan inte ett kooperativ gå med underskott.

Förändringen är också en besparing genom att man ändrar åldersindelningen. I dag räknas barn som ”små” till och med juli det år de fyller fyra, i den nya modellen sänks åldern till tre år. Bara det innebär en neddragning av bidraget med 25 procent för alla treåringar.

Sammantaget innebär Göteborgs beslut en katastrof för de fria förskolorna och kan leda till en massnedläggning av stadens små kooperativ. Uppemot 5000 barn riskerar att stå utan förskola nästa år om de fria förskolorna tvingas lägga ned. Och även om förskolorna i första hand är till för barnen påverkas även samhället i övrigt. Tusentals föräldrar som har valt att ha sina barn i fria förskolor kommer att se sina barns vardagstrygghet ryckas bort. Såväl näringsliv i alla branscher och av alla storlekar som vitala samhällsfunktioner som polis, räddningstjänst och sjukvård påverkas när deras anställda inte kan ta sig till jobbet för att de saknar förskoleplatser åt sina barn. Det visar oerhört tydligt förskolans centrala och samhällsbärande funktion.

Ett hot om vite om 2,5 miljoner kronor från Skolinspektionen har gjort att kommunen har tryckt in fler barn i befintliga verksamheter. Larmrapporter om säkerhetsbrister i den kommunala förskolan har duggat tätt – personalen gör ett fantastiskt jobb, men det kostar, och sjuktalen är höga i kommunens förskolor. Lokalbristen är ett faktum, liksom behovet av personal.

Det är ohederligt av Göteborg att försöka lösa sina egna tillkortakommanden genom att slå undan benen på förskolor som i över 30 år solidariskt har hjälpt kommunen genom att bedriva en mycket trygg och uppskattad förskoleverksamhet.

Peter Andersson-Piltz, ordförande FSO Fria förskolor samt föräldrakooperativet Snäckskalet

Mimmi von Troil, vd FSO Fria förskolor

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev