Skola
Nu satsar vi på barnskötarna i Stockholm
Barnskötare är den enskilt största yrkesgruppen i förskolan och har en unik roll. Ska förskolan i Stockholm lyckas med att skapa en trygg och meningsfull tid i förskolan krävs både att fler utbildar sig till barnskötare och att de som idag arbetar i förskolan vill stanna kvar, skriver Socialdemokraterna och Kommunal som presenterar fyra satsningar på barnskötarna.
Publicerad: 5 september 2018, 08:29
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Kommunal och Socialdemokraterna i Stockholms stad är överens om fyra satsningar på barnskötarna. Foto: Colourbox
I Stockholms kommun beräknas antalet förskolebarn i åldrarna 1-5 år öka med cirka 9 000 barn fram till år 2026. För att klara av de ökade behoven behöver förskolepersonalen få fler kollegor. Det medför ett totalt rekryteringsbehov av barnskötare inom förskolan på cirka 600-700 barnskötare per år fram till år 2026 – bara i Stockholms stad. Samtidigt visar en ny undersökning från Kommunal att mer än hälften av alla Sveriges kommuner anger att de har brist på utbildade barnskötare.
Barnskötare är den enskilt största yrkesgruppen i förskolan och har en unik roll och särskild kompetens. Ska förskolan i Stockholm lyckas med att skapa en trygg och meningsfull tid i förskolan krävs både att fler utbildar sig till barnskötare och att de som idag arbetar i förskolan vill stanna kvar. Då måste yrkesstatus, anställningsvillkor och arbetsmiljö förbättras. Heltidsarbete med tillsvidareanställning ska vara norm för alla barnskötare. Goda villkor för personalen är en förutsättning för en hög kvalitet i verksamheten.
■ Inför kunskapslyft för barnskötare – till år 2022 ska alla barnskötare i Stockholm ha utbildning att arbeta med barn. De som redan är anställda och arbetar som barnskötare men saknar den formella utbildningen ska kunna valideras och läsa den kompletterande utbildningen på arbetstid.
■ Alla nyutbildade barnskötare ska erbjudas tillsvidareanställning på heltid. Intresset för barn- och fritidsprogrammet samt den kommunala vuxenutbildningen till barnskötare måste öka. Alla nyutbildade ska erbjudas tillsvidareanställning på heltid.
■ Stärk utbildningen. Genom att parterna kommer överens om en nationell standard för barnskötarutbildningen så kommer också alla som utbildar sig vara anställningsbara som barnskötare i hela landet.
■ Kontinuerlig yrkesutveckling och möjlighet att utvecklas inom yrkesrollen. Förskolorna ska ha tillgång till förstärkningsteam för att underlätta vikarieersättning när ordinarie medarbetare deltar i vidareutbildning eller planering.
Barnskötarna utför varje dag ett fantastiskt arbete i omsorgen om våra minsta. Men de ges inte de villkor de förtjänar. Och det är först när förskolepersonalen har bästa möjliga förutsättningar som barnen får de verktyg att lära, leka och utvecklas som de har rätt till. Därmed är insatser för att utveckla och tydliggöra barnskötarnas roll i förskolan bra för personalen, bra för barnen och bra för föräldrarna. Med denna överenskommelse tar vi tillsammans viktiga steg på vägen.
Karin Wanngård, finansborgarråd Stockholm (S)
Olle Burell, skolborgarråd Stockholm (S)
Lenita Granlund, avtalssekreterare Kommunal
Jessica P Klemetsson, avdelningsordförande Kommunal Stockholms län
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.