måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Nobelcentret riskerar att bli dyrt och tomt skal

Blasieholmen är fel plats för ett Nobelcenter. Centret riskerar dessutom att bli för stort och dyrt. Och en hållbar idé om innehållet saknas. Centret bör i stället bygga på ett tätt samarbete mellan forskare och studenter - det skulle ge publiksuccé och gynna forskningen.

Publicerad: 7 mars 2016, 10:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nobelcenter är ett skal. Ett förvisso väldigt stort skal, men ändå bara ett skal som riskerar att skada Nobel som varumärke.

Foto: David Chipperfield Architects


Ämnen i artikeln:

ForskningStockholmStudenterHögskolanNobelcenter på Blasieholmen

Nobelcenter är ett skal. Ett förvisso väldigt stort skal, men ändå bara ett skal. Nobelstiftelsen är nämligen ack så fattig på visioner om innehållet, alltså hur huset ska användas.

Nobelcenter borde signalera innovation och kreativitet. Nu är signalerna stort, flott och dyrt, understruket av det stora auditoriet för kongressverksamhet där prisutdelningen ska äga rum.

Men om tanken är att väcka kommande generationers vetenskapliga kreativitet och innovations- och entreprenörlust borde man i stället satsa på en gräsrotsriktad strategi. En central del i det planerade Nobelcentret är ett museum med vetenskapshistoriskt innehåll, men ingen verkar riktigt veta vad det ska ställa ut.

Ett tips till Nobelstiftelsen är att kontakta professorn i medicinhistoria vid Köpenhamns universitet Thomas Söderqvist. På tio år förvandlade han Medicinsk Museion till en internationellt uppmärksammad succé som 2010 belönades med internationella Dibner Award för bästa vetenskaps- och teknologihistoriska utställning

Framgången byggde på tätt samarbete mellan humanister, designers, medicinska forskare och studenter, alla med samma lekfulla attityd till utställningar. Det blev deras museum. Man talade inte ned till folk – som Nobelstiftelsen och Stockholms stad redan gör när det gäller Nobelcenter – utan till kvalitetsmedvetna museigäster. Trots en lång rad ”svåra” utställningar tredubblades besökssiffrorna på åtta–nio års tid och samhällets beslutsfattare fick en levande bild av forskningen och en arena för kontakt med forskare på deras hemmaplan.

Detta pekar på ett problem som inte har uppmärksammats i tillräckligt hög grad. Den typ av verksamhet som är planerad kommer helt enkelt inte att fungera på Blasieholmen. En sådan center- och museiverksamhet måste bygga på nära samarbete med intresserade forskare och studenter. Så arbetar också Science Museum i London och Deutsches Museum i München och många andra. Därför ska man göra det lätt för forskarna och studenterna att slinka förbi och engagera sig i arbetet.

Ett Nobelcenter på Blasieholmen är därför i högsta grad olämpligt. Det ligger alltför långt borta från KI, KTH och Stockholms Universitet. Om man överhuvudtaget ska ha ett sådant center så borde det placeras i närheten av Norrtull på gång- eller cykelavstånd till Vetenskapsstaden.

Vi som har agerat mot bygget på Blasieholmen har också varnat för att det kan skada Nobel som varumärke. Kanske har stiftelsen och finansiärerna bländats av Nobelnamnet och inte sett att deras renommé kan skadas av att folk inte vill att Tullhuset rivs och tycker att den stora glaslådan på Blasieholmen förstör den vackra stadsbilden i mötet med vattnet.

Och värre lär det bli under den fleråriga byggtiden då 75 000 kubikmeter schaktmassor ska köras från Blasieholmen, och sedan under alla år då en mängd bussar och annan trafik ska nå Nobelcentret på den trånga Blasieholmen via det trånga City.

LÄS MER: Nobelcenter kommer att sjuda av liv året runt. 

Ett mindre och därmed billigare center borde falla finansiärerna på läppen. Mer av finansiärernas pengar skulle då gå till forskning. Med större kreativitet och kontakt med vetenskapen skulle Nobelstiftelsen få ett attraktivare museum och göra en insats för kultur och vetenskap.

De här argumenten borde räcka för Nobelstiftelsen och finansiärerna att tänka om. Möt forskare och studenter i Vetenskapsstaden! Skapa med dem ett vidare och mer kreativt och levande vetenskapscenter. Bidra till Hagastadens utveckling till att bli något mer än ett högexploaterat bostadsområde i en utökad innerstad, nämligen ett centrum för bildning forskning genom Nobelcenter.

Det hela är i själva verket mycket enkelt: Ett Nobelcenter i Hagastaden kommer att stärka Nobelstiftelsens och finansiärernas goda renommé. Hamnar det på Blasieholmen gäller motsatsen.

Ulf Johannisson, managementkonsult och stadsbyggnadsexpert

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev