Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Ni lämnar walk-over i förskolepolitiken

Det råder brist på förskollärare. 70 procent av Sveriges kommuner uppger att de har eller snart kommer att ha problem med att anställa så många förskollärare som de behöver, enligt Dagens Nyheter. Vi måste vända den negativa trenden innan det är för sent. Därför utvecklar Moderaterna sin politik för att bli Sveriges ledande förskoleparti.

Publicerad: 16 november 2015, 12:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Moderaterna satsar en miljard kronor – mer än regeringen – på mindre förskolegrupper.


Ämnen i artikeln:

FörskolaSocialdemokraternaModeraternaOmsorgVälfärd

En tillgänglig förskola är för de flesta föräldrar en förutsättning för att kunna jobba och få familjeekonomin att gå ihop. Då bör det också vara av högsta prioritet att alla barn får den omsorg och stimulans som krävs för att trivas och utvecklas i förskolan. Men nu går utvecklingen i fel riktning, och regeringen står passivt och ser på.

I många år hade Socialdemokraterna ledartröjan i frågor som gäller förskolan. Det är dock länge sedan nu. När de väl kommit i regeringsställning är det tydligt att förskolan inte prioriteras, varken på finans- eller utbildningsdepartementet.

Allmän förskola från två års ålder, en viktig reform för ökad jämställdhet och större ekonomisk trygghet för barnfamiljer, drivs av Moderaterna. Det sänker kostnaderna för att ha ett tvåårigt barn på förskolan med några hundralappar varje månad. För en familj som måste vända på varje krona för att få ekonomin att gå ihop ökar utrymmet för inköpet av de där dyra kängorna eller vinterjackan.

Mindre barngrupper i förskolan, en central fråga för att ge förskollärarna mer tid för varje barn, är inte heller något som följs upp i regeringens politik. Moderaterna satsar en miljard kronor, vilket är mer än regeringen, på mindre grupper. Regeringen talar gärna om att Skolverket bör återinföra sitt riktmärke gällande hur många barn som ska finnas per grupp, men riktmärken fungerar inte om man inte satsar de pengar som krävs.

I regeringsställning påbörjade Alliansen en satsning för att bygga ut förskollärarutbildningen, vilket var ett viktigt steg. Men det krävs mer för att fler ska vilja bli förskollärare. Det hjälper inte att ensidigt satsa på fler platser om utbildningen inte moderniseras och yrket inte blir mer attraktivt.

Vi har utvecklat vår politik och driver, sedan besluten klubbats på moderaternas partistämma i oktober, många helt nya förslag för förskolan.

Vi vill titta närmare på hur systemet med karriärtjänster, där särskilt skickliga lärare får ett lönepåslag om 5000 kronor i månaden, också skulle kunna omfatta förskollärarna. Erfarenhet och kompetens måste synas i lönekuvertet. Vi vill också skapa en mer förskoleanpassad rektorsutbildning och se till att överlämningen mellan förskola och förskoleklass blir bättre och mer likvärdig.

Regeringen och Socialdemokraterna har lämnat walk-over när det gäller förskolan. Där de avslutat sitt arbete tar vi mer än gärna vid. Det behövs för att göra livet lättare för föräldrarna och arbetsmiljön bättre för förskollärarna. Men allra mest behövs det för att ge fler barn en ännu bättre start i livet.

De är Sveriges framtid, och de förtjänar mer.

Camilla Waltersson Grönvall, utbildningspolitisk talesperson (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev