Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Nationella prov digitaliseras

Publicerad: 22 juli 2021, 11:22

Utbildningsminister Anna Ekström (S) vill att de nationella proven ska digitaliseras.

Utbildningsminister Anna Ekström föreslår att de nationella proven digitaliseras och rättas centralt.
– Betygen ska vara rättvisa och pålitliga, därför är de nationella proven viktiga, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Utbildning

Förslaget presenterades av utbildningsminister Anna Ekström (S) på en pressfika under torsdagen och avser betygsstödjande nationella prov i ämnena svenska, svenska som andraspråk och engelska.

Skolverkets uppdrag gäller att föreslå hur den centrala rättningen ska genomföras, med undantag de nationella proven för årskurs 3 där man inte får betyg, enligt Anja L Sundberg, pressekreterare hos Anna Ekström.

Central rättning innebär att legitimerade och behöriga lärare ska rätta proven på uppdrag av en central myndighet. Planen är också att de prov som kan ska automaträttas.

– Vi ska sträva efter att i så stor utsträckning som möjligt automaträtta proven. När det gäller elevlösningar som inte kan rättas automatiskt ska bedömningen göras av någon annan än den betygssättande och undervisande läraren, säger Anna Ekström.

Tanken är att central rättning och automaträttning ska bidra till en minskad arbetsbörda för lärarna.

Uppdraget lämnas till Skolverket som ska redovisa förslaget senast den 15 december i år.

De digitala nationella proven som var tänkta att införas 2023 har tidigare blivit försenade. Anledningen är den så kallade Schrems II-domen från EU-domstolen som underkände EU:s dataskyddsavtal med USA.

Skolverket har utrett vad det nya rättsläget efter domen innebär för provplattformen där de nationella proven skulle genomföras.

”Elevers och anställdas personuppgifter har ett särskilt skyddsvärde enligt både EU-rätt och svensk lagstiftning. Innan plattformen kan tas i bruk behöver vi säkerställa att leverantören och dess underleverantörer verkligen lever upp till de nya kraven som Schrems II-domen innebär”, sade Eva Westberg, chefsjurist på Skolverket, i ett pressmeddelande i mars i år.

Hanna Schück/TT

Ämnen i artikeln:

Utbildning

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev