Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

”Nämndemän behöver lära om övergrepp”

Vid sidan om en ändrad lagstiftning behövs ett kunskapslyft för att vidga bilden av sexuella övergrepp bland olika aktörer inom rättsväsendet. Därför lyfter vi nu in folkbildningen i juridikens mötesrum, och vi börjar med nämndemännen.

Publicerad: 11 oktober 2016, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Organisationen Fattas experter ska öka kunskapen om sexuella övergrepp.


Ämnen i artikeln:

Sexuella övergreppRättsväsendetUtbildningHotar kunskap oberoendet?

Vi vill dela med oss av vår kunskap för att ge ett komplement till mediabilden av sexuella övergrepp, som ofta är väldigt snäv. I höst får därför Sveriges nämndemän möjlighet att gå en alldeles ny utbildning om sexuella övergrepp. Utbildningen lyfter fram statistik, fakta och verkliga fall.

Det senaste året har medierna fyllts av rubriker om övergrepp och friande domar. Debatter om ansvar och vilka normer som påverkar beteenden är därmed högaktuella ämnen.  Dessutom presenterades nyligen den utredning av sexualbrottslagstiftningen som pågått sedan 2014. Utredarna föreslår en lagstiftning baserad på bristande samtycke, oaktsamhet samt en förändrad brottsrubricering. Rätt lagstiftning är naturligtvis avgörande, men det behövs ännu fler insatser.

Det behövs ett kunskapslyft för att öka förståelsen bland alla yrkeskategorier som kommer i kontakt med människor som utsatts för sexuella övergrepp. Domare, nämndemän, försvarsadvokater, målsägandebiträden, åklagare, poliser och andra aktörer inom rättsväsendet ska kunna agera utan att förstärka stigmatiserande föreställningar kring sexuellt våld. Därför lyfter vi in folkbildningen i juridikens mötesrum. Vi presenterar Fattas kunskap för Sveriges nämndemän. Studieförbundet Vuxenskolan blir nu länken mellan Fatta, en ung organisation som grundades så sent som 2013, och Sveriges nämndemän, en funktion som funnits i Sverige sedan medeltiden. Nu och då, oavsett tidpunkt och plats: kunskap och förståelse behövs.

Därför bjuder vi nu in nämndemän på fem orter att vara med när Fattas experter kommer till stan den här veckan och nästa. Genom att möta Fattas föreläsare får deltagarna möjligheter till fördjupad kunskap och förståelse bortom mediernas rubriker. Kunskap behövs för att åstadkomma verklig förändring.

Statistik, fakta samt medicinska och vanliga reaktioner vid sexuella övergrepp är några av ämnena på utbildningen. Andra infallsvinklar är medias rapportering, kunskap om förövare och diskussionen kring samtyckeslagstiftning.

Sexuella övergrepp och människors möjlighet att själva bestämma över sin sexualitet och sina kroppar går bortom partilinjernas skarpa gränser. Frågorna är på sätt och vis politiska, men aldrig partipolitiska. Det är naturligt för Centerkvinnorna, Liberala kvinnor och Miljöpartiet att samarbeta med Studieförbundet Vuxenskolan och Fatta i det här sammanhanget. Alla nämndemän – oavsett partitillhörighet – är inbjudna.

Vi hoppas på stort gensvar. Vi börjar i Umeå, fortsätter till Sundsvall, Stockholm, Göteborg och Malmö nu i höst. Sedan hoppas vi kunna fortsätta turnén till fler nämndemän och juridiska instanser. Folkbildning behövs, i alla former av mötesrum och i hela Sverige.

Låt oss lösa samhällets utmaningar tillsammans!

REPLIK: Olämpligt att lobbygrupp utbildar nämndemän. 

Ulrika Carlsson, ordförande Studieförbundet Vuxenskolan

Elsa Levinson, utbildare, FATTA

Gulan Avci, ledamot kommunfullmäktige Stockholms stad och ordförande Liberala kvinnor

Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna

Annika Hirvonen, riksdagsledamot (MP)

Fatta

En ideell medlemsförening som kämpar mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev