Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Naiv bild av fördelar med förändrat skolval

Socialdemokraternas förslag slår hårt mot valfriheten. Att tro att Stockholms stad skulle få nästan 2 700 platser till sitt förfogande inom vissa gymnasieprogram om det fria skolvalet begränsas är naivt.

Publicerad: 25 januari 2016, 10:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Risken är stor att platserna i de kommunala skolorna blir ännu färre när Stockholms stad måste bereda plats för de elever som i dag går i friskolor.


Ämnen i artikeln:

SkolvalSocialdemokraternaGymnasieutbildningLiberalerna

Vi liberaler gillar valfrihet. Vi tycker att det är bra att man kan bo i en kommun och jobba i en annan om man så vill.

Vi gillar att individen själv får välja vilken vårdcentral hen vill gå till och vi gillar att gymnasieungdomarna i Stockholms län själva får välja sin gymnasieskola.

Nu när möjligheten att fritt välja gymnasium är hotad är det viktigt att påminna sig om att alternativet är att valet i stället görs av kommunpolitiker med karta och linjal, något som knappast skapar fler platser.

I Stockholms län finns drygt 200 000 ungdomar som i dag går eller kommer att börja i gymnasieskolan de kommande fem åren. Vi liberaler vill ge dessa ungdomars individuella mål och drömmar bästa förutsättningar för att förverkligas.

Vi blir därför djupt oroade när vi hör Stockholm stads skolborgarråd Olle Burell (S) prata om planer på att begränsa det fria gymnasievalet för de naturvetenskapliga, samhällsvetenskapliga och ekonomiska programmen (DN 14/1).

Den direkta konsekvensen av Burells förslag skulle bli att alla elever som vill läsa något av dessa tre program på Stockholms stads kommunala gymnasieskolor måste vara folkbokförda i Stockholms stad.

I dagsläget läser 2 677 elever från länets övriga kommuner dessa program på Stockholms kommunala skolor. Elever som alltså skulle behöva plats på någon annan skola.

När Olle Burell säger till DN att inskränkningar i det fria gymnasievalet skulle minska behovet av att bygga ut gymnasiekapaciteten är det en sanning med modifikation. Att tro att Stockholms stad skulle få nästan 2 700 fler platser till sitt förfogande på dessa program är naivt.

För om Stockholms stad börjar nagga länets gymnasiesamverkan i kanten riskerar fler kommuner att följa efter. I dag finns 2 217 elever folkbokförda i Stockholms stad som läser på något av de tre berörda programmen i någon av länets övriga 25 kommuner.

Om stenen skulle sättas i rullning och dessa kommuner skulle följa Stockholms exempel och inte ta emot elever utanför kommunen, då får Stockholms stad plötsligt över 2 200 ytterligare egna elever att ta hand om på hemmaplan.

Genom att stänga ute 2 700 elever och ta hem 2 200 elever skulle nettoökningen av lediga gymnasieplatser för Stockholms stad alltså landa på drygt 500 platser.

Precis som DN skriver så skulle dock begränsningar i det fria gymnasievalet för de kommunala skolorna, leda till att ”Stockholmselever, på grund av ökad konkurrens, [skulle] få svårare att komma in på populära friskolor”.

Risken är alltså överhängande att de 500 platserna blir ännu färre när staden måste bereda plats för de elever som i dag går i friskolor, men som inte längre får plats på dessa när konkurrensen hårdnar.

Om Stockholm och Sverige i framtiden ska stå sig i den internationella konkurrensen är satsningar på högre utbildning en förutsättning. Att då införa begränsningar i tre av de mest populära högskoleförberedande programmen är direkt dumt, och något som Liberalerna aldrig kommer att medverka till.

Olle Burells förslag riskerar alltså leda till att enbart minska valfriheten, inte platsbristen.

För Stockholms läns gymnasieungdomar är möjligheten att fritt välja sin gymnasieutbildning en självklarhet. För oss liberaler är det också en självklarhet. Vad är det för Olle Burell och Socialdemokraterna?

Malin Danielsson, kommunalråd (L) Huddinge

Anna-Lena Johansson, kommunalråd (L) Sollentuna, ordf (L) Stockholms län

Gunilla Grudevall-Steen, kommunalråd (L) Nacka

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev