tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

”MUF vill göra studier till en klassfråga”

Det är inte trovärdigt när MUF säger sig vilja värna studenters ekonomi samtidigt som de vill införa studieavgifter på uppåt 50 000 kronor per termin, införa marknadshyror som skulle chockhöja ungas hyror, och dessutom avskaffa bidragsdelen i studiemedlet helt.

Publicerad: 12 september 2017, 12:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Bidragsdelen har inte höjts på 11 år trots att det blivit dyrare att vara student”.

Foto: Wavebreakmedia, Mostphotos


Ämnen i artikeln:

StudenterHögskolanSocialdemokraternaBudget 2018

Replik Benjamin Dousa skriver i Dagens samhälle 1/9 att Socialdemokraterna “hycklar om studenternas ekonomi”. Men den enda som hycklar är Dousa själv. Det klingar falskt när MUF säger sig värna studenters ekonomi samtidigt som deras ekonomiska politik går ut på att göra det dyrare att plugga på högskola och universitet.

SSU har den senaste månaden kampanjat för att studiebidraget för gymnasieelever ska höjas och vi välkomnar att regeringen lovat höja bidragsdelen för högskolestudenter. Faktum är att den ekonomiska tryggheten behöver öka för både gymnasieelever och högskolestudenter. Dousa väljer att raljera över vårt prisexempel på biobiljetter för att slippa erkänna att han inte har ett enda förslag som skulle förbättra gymnasieelever och studenters situation.

Dousa var som riksordförande för Moderata Studenter tvärtom glad över att Anders Borg ville sänka bidragsdelen med 300 kronor. Något som med rätta möttes av ilska från Sveriges studenter. Bidragsdelen har inte höjts på 11 år trots att det blivit dyrare att vara student, inte minst boendekostnaderna. Att höja bidragsdelen är viktigt för att minska studenters skuldbörda efter examen och därmed göra högre utbildning mer lönsamt. På så sätt motverkas också den sociala snedrekryteringen till högre studier.

Dousa skriver vidare att studenter kommer drabbas hårt av regeringens skattehöjningar. Men att skatten för höginkomsttagare höjs kommer inte drabba någon student, däremot kommer det göra att höginkomsttagare som Benjamin Dousa själv får vara med och bidra lite mer till vår gemensamma välfärd. Dessutom frågar vi oss hur högskolor och universitet ska finansieras med MUF:s vidlyftiga skattesänkningar. Tror Dousa att pengar växer på träd?

Det är inte trovärdigt när MUF säger sig vilja värna studenters ekonomi samtidigt som de vill införa studieavgifter på uppåt 50 000 kronor per termin, införa marknadshyror som skulle chockhöja ungas hyror, och dessutom avskaffa bidragsdelen i studiemedlet helt. Det vore förödande för studenters ekonomiska trygghet.

Det är tydligt att skiljelinjen i svensk politik handlar om vi ska fortsätta öka tryggheten för oss unga eller sänka skatten för ett fåtal som redan har mycket. Till skillnad från Dousa kommer vi alltid välja Sveriges unga och studenter.

Philip Botström, förbundsordförande SSU

Nasra Ali, förbundsordförande S-studenter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev