söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

MUF: ”Studier lönar sig för dåligt”

Att sitta tyst när regeringen höjer skatten för akademiker är inte att värna studenters framtid. Sluta hyckla SSU!

Publicerad: 15 september 2017, 11:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

SSU gör studenter en björntjänst när de låter regeringen höja skatter för akademiker, skriver Benjamin Dousa.


Ämnen i artikeln:

StudenterEkonomisk politikSkatterBudget 2018

REPLIK SSU skriver i Dagens Samhälle 12/9 att Moderata Ungdomsförbundet ”vill göra studier till en klassfråga”. SSU försöker förvrida sanningen när de påstår att MUF:s förslag för att göra utbildning mer lönsamt betyder något annat. Att däremot sitta tyst, vilket SSU gör, när regeringen höjer skatter för akademiker är den största björntjänsten man kan göra mot studenters framtid.

SSU fortsätter att kampanja för höjda studiebidrag i stället för att högre utbildning ska löna sig bättre. Philip Botström verkar tro att den som studerar till bibliotekarie, tandhygienist och förskolelärare bryr sig mer om någon extra hundralapp i studiebidrag än att deras utbildning är en förlustaffär jämfört med att börja arbeta direkt efter gymnasiet.

Det är anmärkningsvärt i sig att en förskolelärare går back på sin utbildning, men det som är desto mer provocerande är att SSU inte säger ifrån när regeringen gör vidareutbildning ännu mindre lönsamt.

Vidare försöker SSU få det att framstå som att regeringens skattehöjningar inte drabbar studenter. Redan nu slår skatter som kemikalieskatt, höjd biomoms och slopat läxrut mot studenter. Men väl i arbetslivet är situationen än sämre. Här möts studenter av det faktum att flera år av studier i många fall inte lönar sig.

Den som är satt i skuld är icke fri valde den tidigare statsministern Göran Persson att döpa sin bok till. Det mantrat har uppenbarligen SSU och Socialdemokraterna släppt då de nu höjer skatter för akademikers sparande. Att höja skatten på kapitalförsäkring och investeringssparkonton (ISK) sänder också fel signaler när unga borde spara till en bostadsrätt, och när individens ansvar för den framtida pensionen ökar.

Att sitta tyst när regeringen höjer skatten för akademiker är inte att värna studenters framtid. Sluta hyckla SSU!

Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev