söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Ministern vill skärpa kontrollen av skolpersonal

Publicerad: 9 mars 2023, 09:45

Skolminister Lotta Edhom (L). Foto: Henrik Montgomery/TT

Skolminister Lotta Edholm (L) öppnar för att skärpa lagstiftningen vad gäller kontroller av blivande skolpersonal. Det handlar om att se över om fler brott ska inkluderas i det registerutdrag som den jobbsökande visar upp för arbetsgivaren.

Ämnen i artikeln:

SkolanUtbildningSäkerhetLärareArbetsgivare

– Det finns anledning att titta på om lagstiftningen behöver kompletteras, så att även till exempel vapenbrott och misshandel syns i registerutdragen för skolan, säger Edholm till Sydsvenskan.

Tidningen har rapporterat att dömda för vålds- och narkotikabrott fått anställning som assistenter på Malmös skolor. Edholm säger att detta måste ses mot bakgrund av dagens gängkriminalitet.

– Man kan tänka sig att skolanställda med kriminell bakgrund använder sin arbetsplats som rekryteringsbas, då är det riktigt allvarligt, säger hon till Sydsvenskan.

Dagens regler innebär att de som söker jobb inom skolväsendet kontrolleras för mord, dråp, grov misshandel, grovt rån, människorov, sexbrott och barnpornografibrott. Ringa våldsbrott eller rattfylleri med flera brott kontrolleras inte.

TT

LÄS MER: Facket om Södertäljes kontroller: ”Ett övervakningssamhälle” 

LÄS MER: Södertälje inför landets tuffaste brottskontroll av anställda – ”Vi behöver gå längre än andra” 

LÄS MER: Brå: Unga rånas och misshandlas i skolan 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev