Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Ministern efter skolattackerna: ”Inte bara en skolfråga”

Publicerad: 11 april 2022, 07:24

”Det här är ofta väldigt komplex samhällsproblematik, och det är så vi måste hantera det också”, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S).

Foto: Claudio Bresciani/TT

Tre våldsdåd på mindre än ett år har väckt frågan om säkerheten i den svenska skolan. Nu bjuder regeringen in till samtal med kommuner, fackföreningar, organisationer och myndigheter om åtgärder mot våldet.

Ämnen i artikeln:

Lina Axelsson Kihlblom SäkerhetEleverElevhälsaKriminalitet

De senaste åren har ett flertal dåd ägt rum på svenska skolor. Den 22 mars skedde det på nytt när en 18-årig elev på Malmö latinskola gick till attack och dödade två kvinnliga lärare.

Regeringen bjuder nu in kommuner, fackföreningar, organisationer och myndigheter till samtal om säkerheten i den svenska skolan och vad som mer kan göras för att undvika nya attacker.

– Vi har under de senaste månaderna sett flera våldsdåd i Sverige. Vi tar det på fullt allvar och det är viktigt att vi vidtar de åtgärder vi kan, och därför bjuder vi in till samtal för att höra med fackliga organisationer, huvudmän och specialister om vad vi kan göra mer, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom.

Från regeringshåll kommer både Lina Axelsson Kihlblom, justitieminister Morgan Johansson och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson att delta.

– Det här är ofta väldigt komplex samhällsproblematik, och det är så vi måste hantera det också. Det är inte bara en skolfråga utan en samhällsfråga, säger Lina Axelsson Kihlblom.

LÄS MER: Ny rapport slår larm: Elevhälsan allt mindre likvärdig – ”Väldigt olyckligt” 

Hon nämner att regeringen har kommit med flera förslag om ökad trygghet och studiero i svenska skolor för att stärka elevhälsan.

– Men problematiken med våldsdåd är lite annorlunda.

– I Malmö och Trollhättan är det ett samhällsproblem på så sätt att det involverar rättsväsende, trygghetsarbete i stort, men också en arbetsmarknadsfråga för skolpersonal. Vi ska vara trygga på våra jobb, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Samtalet väntas äga rum i början av maj. Skolministern vill inte på förhand säga om någon specifik fråga eller förslag kommer att tas upp.

– Jag vill först lyssna in parterna och inte föregå någonting. Det här är någonting vi ska attackera brett och se vad vi kan göra mer för att säkerställa allas trygghet i skolan.

Olle Bengtsson/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev