Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

”Militarismen är inte feministisk”

Det är kvinnor, HBTQ+-personer, barn och resurssvaga som blir mest lidande av traditionell, patriarkal säkerhetspolitik. Med politisk vilja, mod och ansvarstagande skulle Sverige kunna ta täten i ett historiskt förändrings- och utvecklingsarbete.

Publicerad: 7 april 2017, 09:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Janos Sygerly/Most Photos


Ämnen i artikeln:

FörsvarspolitikFeminismFeministiskt initiativ

REPLIK. “Feministiskt initiativs feminism är rent kvinnofientlig” skriver Linnea Hylén, CUF, i Dagens Samhälle den 24 mars. Och snabbt hamnar vi sedan i resonemang om historien och Hitler. Igen.

Unga Feminister var visst på historielektionerna. Det historien har lärt oss är att mönstret för alla konflikter går igen. Det stavas dominans och kontroll genom militarism. Men vi löser inte konflikter genom att beväpna konflikter, vi förlänger bara tiden innan ett fredsavtal är på plats.

Fred är mer än avsaknaden av väpnade konflikter. Hållbar fred är en process vi måste investera i, genom att undanröja orsakerna till väpnade konflikter såsom ojämn resursfördelning, förtryck, klimatförändringar, våld, fattigdom och militarism. Det kräver att vi investerar i demokratifrämjande insatser och hållbar utveckling.

Läs även: ”Fi:s feminism är rent kvinnofientlig”

Vi ska inte låta andra kriga för vår möjlighet att vara pacifister. Mänskliga rättigheter är ett globalt åtagande som Sverige, tillsammans med andra länder och humanitära stormakter, måste se sitt ansvar i.

I dag bidrar Sverige aktivt till väpnade konflikter, död och förtryck. Det gör vi genom att förse krigshärdar med vapen, genom att öka spänningarna i takt med vår upprustning, och genom att tvinga barn och vuxna tillbaka in i krigens territorium när vi stänger våra gränser. Men också genom att investera i upprustning och militärt försvar, istället för social service, samarbeten, hälsovård, utbildning, handel och mänskliga rättigheter.

Med facit i hand och 65 miljoner människor på flykt undan det väpnade våldet och terrorn borde fler förstå att det är dags att tänka om. FN har uppmanat sina medlemsländer till nedrustning av säkerhetspolitiska skäl. Upprustningen strider även mot våra globala miljömål, och vi alla vet att klimatförändringarna slår hårdast mot de mest utsatta.

Den traditionella säkerhetspolitiken är patriarkal. De som blir mest lidande är kvinnor, HBTQ+-personer, barn och resurssvaga. Synen på säkerhet och hot har förändrats, och det är dags att politiken följer efter. Men så länge den patriarkala synen på säkerhet och våld får dominera utrikes- och säkerhetspolitiken kommer krig, våld, förtryck och terror vara en del av vår samtid.

Sverige skulle kunna ta täten i ett historiskt förändrings- och utvecklingsarbete. Det enda som krävs är politisk vilja, mod och ansvarstagande, något som skulle passa en feministisk regering. Utrikesminister Margot Wallström (S) skulle kunna översätta epitetet till verklighet, utmana maktmönstren och investera i hållbar fred och mänsklig säkerhet.

Feminismens bidrag i politiken är just detta – att synliggöra det destruktiva dominanstänkandet och att ställa om till att försvara mänsklig säkerhet och mänskliga rättigheter, istället för territorier och makt.

Säkerhetspolitiken är en högst ideologisk fråga. Unga Feminister vill fredsfrämja istället för våldsåtgärda. Vi menar att det är så vi garanterar att inga liv behöver offras i framtida konflikter, och att kvinnor, HBTQ+-personer och barn garanteras trygghet och frihet från våld.

Hedda Tingskog, migrations- och asylpolitisk talesperson Unga Feminister

Hanna Bergman, talesperson bostad och samhällsplanering Unga Feminister

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev