Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Mest läst 2017: Om homohatet i Malmö

Publicerad: 27 december 2017, 05:05

Hur samhället behandlar judar och homosexuella är ett lackmustest på hur utvecklat  ett samhälle är, säger Maria Hölerman.

I maj skrev Maria Hölerman, socionom och före detta ordförande HBT-liberaler SYD, en debattartikel – ”En lågintensiv terrorism mot homosexuella” – om den samkönade kärlekens plats i svenska städer i allmänhet och i Malmö i synnerhet. Den platsen visade sig vara både otrygg och krympande. Fram trädde en bild som bestod av hårda tongångar och kraftigt hat, ofta kryddade med förslag om terrordåd och våld. Artikeln hamnade bland de tio mest lästa i år.


Ämnen i artikeln:

HBTQ

– Maria, din artikel om läget för homosexuella i Malmö blev en av våra mest lästa i år. Vad tänker du om det?

Jag blir givetvis glad över att det är många som läser och samtidigt är det en av de texter jag skrivit som varit allra mest ledsam att behöva skriva. Men att  se attityder gentemot homosexuella  försämras och att hot och hat ökar är något  som jag har svårt att låta passera okommenterat.

– I din artikel skrev du bland annat att det svenska samhället måste tala om homosexuellas fri- och rättigheter i svenska lagar och värderingar där det behövs, att vi måste visa att vårt samhälle inte accepterar hatet. Liknande diskussioner har förts nu i slutet av året, men om antisemitism. Ser du paralleller mellan de här två debatterna?

Uppenbara paralleller. Hur samhället behandlar judar och homosexuella är ett lackmustest på hur utvecklat  ett samhälle är. Det måste på alla nivåer vara tydligt att det inte finns något som helst accepterat utrymme för homofientlighet och antisemism i Sverige.

– Du har lämnat Malmö sedan du skrev din artikel? Hur upplever du Stockholm, är det lättare eller svårare för homosexuella i huvudstaden tror du? Varför/Varför inte?

Jag tror att det finns en risk att homosexuella igen, precis som innan  rättigheter i lag  och framgångar i attityder åter börjar se huvudstadens innerstad som den enda platsen man vågar leva helt öppet på.

Det är svårt att ge ett entydigt  svar på varför det är enklare att vara öppet homosexuell i Stockholms innerstad men helt klart är homosexuella synligare och mer vanligt förekommande i stadsbilden. Det betyder inte att inte de problem som finns i Malmö inte finns i delar av ytterstaden och i många av länets kranskommuner.

– Vad behöver vi göra åt det här?

Aldrig ge efter för någon extremism oavsett om den har politiska eller religiösa grunder. Det handlar om att prata mänskliga rättigheter där alla undantagslöst inkluderas och benämns. I skolan, på arbetsplatser och i samhällsinformation.

Att läsa om att en homosexuell elev i Malmö vid ett utbildningstillfälle i samhällsinformation hotas och får höra kommentarer om att alla homosexuella borde mördas och där närvarande lärare inte ingriper är fruktansvärt. Och att Malmö stads svar till DO, när händelsen anmäls, är att ord står mot ord är ett skrämmande exempel på total avsaknad av ryggrad.

– Om du fick bestämma en makthavares eller politisk motståndares nyårslöfte, vem skulle lova vad?

Jag skulle vilja att båda våra utbildningsministrar, Gustav Fridolin och Anna Ekström, lovade att hot och hat mot homosexuella i svenskt skolväsende från grundskola till vuxenstudier medförde konsekvenser. Tanken är fri, men det är de som vågar ge uttryck för hat i Svenska skolor som borde oroa sig för kännbara konsekvenser och inte de hotade som slutar gå till skolan av rädsla för sina förföljare.

Sanna Rayman

Ämnen i artikeln:

HBTQ

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev