Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Medicin direkt på apoteken kan avlasta vården

I förkylnings- och influensatider blir vårdcentralerna kraftigt belastade. Förutom det uppenbara – att smittorisken där är stor – belastas vården av många besök för lindriga sjukdomar. Om den sjuke i vissa fall kunde gå direkt till apoteken skulle denna situation förbättras avsevärt.

Publicerad: 8 januari 2016, 09:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vilka mediciner som skulle omfattas bör analyseras av en statlig utredning. Hostmedicin är ett exempel.


Ämnen i artikeln:

ApotekPrimärvårdLäkemedel

I dag kan en patient få tillgång till läkemedel på två sätt: receptbelagd medicin som förskrivs av läkare och receptfria mediciner som patienter kan köpa själva.

Det skulle underlätta om det fanns en tredje kategori – receptfria mediciner som farmaceuter kan expediera på apotek, efter rådgivning. Dessa mediciner skulle avse enklare åkommor och givetvis skulle de förvaras bakom disk och inte placeras i självval.

Tanken har stöd hos svenska folket. Enligt en undersökning utförd av opinionsinstitutet Novus (december 2015) på uppdrag av LIF är hälften av de tillfrågade positiva till en sådan förändring.

Detta är inte nytt, liknande system finns till exempel i Storbritannien och Australien. Det vore lämpligt att pröva även i Sverige, som är ett stort land med liten befolkning. Här är tillgängligheten till vårdcentraler ofta en utmaning.

Sjuksköterskor med en tilläggsutbildning har sedan 1980-talet rätt att förskriva ett mindre antal läkemedel. Något liknande borde även kunna gälla apotekare. De har en gedigen utbildning och när det gäller just läkemedel är apotekarutbildningen faktiskt mer djupgående än både sjuksköterskeutbildningen och läkarutbildningen.

Vilka mediciner som skulle omfattas bör analyseras av en statlig utredning. Det skulle kunna gälla kortisonsalvor i mindre förpackningar mot lindrigare eksem. Eller de vanligaste typerna av hostmedicin.

Just hostmedicin är ett intressant exempel. Ett vanligt år expedieras 850 000 förpackningar vanlig receptbelagd hostmedicin (borträknat de starka, narkotiska hostmedicinerna).

LÄS även repliken på detta inlägg: LIF vill sälja mer overksam hostmedicin

Patientavgiften för läkarbesöken varierar mellan 150-200 kronor (upp till högkostnadsskyddet). Landstingens genomsnittliga kostnad för en vårdkontakt, till exempel ett läkarbesök i primärvården, är 1 450 kronor, enligt statistik från SKL.

Låt oss säga att en tredjedel av recepten för hostmedicin i stället kunde hanteras direkt på apotek. Det skulle innebära 430 miljoner kronor i minskade kostnader för landstingen. Dessutom sparar patienterna 50 miljoner kronor genom minskade patientavgifter. Här finns alltså totalt 480 miljoner att spara – bara på en enda grupp av mediciner.

Givetvis måste det ske med bibehållen patientsäkerhet, med standardiserade instruktioner för farmaceuterna med kontrollfrågor och riktlinjer om vilka patienter som i stället ska hänvisas till läkare för undersökning.

Många landsting kämpar i dag med köer i primärvården och svag ekonomi. Detta förslag kan både avlasta verksamheten och sänka kostnaden, med bibehållen patientsäkerhet. Till störst glädje för patienterna.

Anders Blanck, vd branschorganisationen LIF - de forskande läkemedelsföretagen

Jonas Vikman, samhällspolitisk chef LIF - de forskande läkemedelsföretagen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev