Skola
”Med modern teknik får fler behöriga lärare”
Fjärrundervisning gör att fler elever, oavsett var i landet de bor, kan få undervisning av hög kvalitet av behöriga lärare. Därför välkomnar Moderaterna Skolverkets förslag om att fjärrundervisning ska tillåtas i fler ämnen än i dag.
Publicerad: 23 november 2018, 12:37
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Fjärrundervisning är en möjlighet för alla elever att få undervisning av hög kvalitet av behöriga lärare.”
Till skillnad från vanlig klassrumsundervisning innebär fjärrundervisning att eleverna är i sitt klassrum och den behöriga läraren på en annan plats. Med hjälp av digital teknik ser och hör eleverna och läraren varandra. På plats hos eleverna finns också en handledare som stöd i undervisningen. Nyligen presenterade Skolverket en utvärderingsrapport om just fjärrundervisning. I rapporten föreslår Skolverket att fjärrundervisning ska vara tillåten i alla ämnen där detta är lämpligt och möjligt. Rapporten bygger på erfarenheter från huvudmän som använt sig av fjärrundervisning.
Moderaterna har, tillsammans med övriga Allianspartier, drivit frågan om att fjärrundervisning behövs och att fler ämnen än i dag ska omfattas. Frågan har dryftats under tre år, men den rödgröna regeringen löste aldrig frågan. Det är tyvärr ett av flera exempel på den senfärdighet som präglade den avgående regeringen. Den regering som tillträder behöver ta bort de regler som i dag sätter stopp för en utökad fjärrundervisning.
Lärarbristen i Sverige är stor. De kommande fem åren behöver 77 000 lärare rekryteras och det innebär att lärarbristen under en lång period framåt kommer att vara mycket påtaglig. Hårdast slår detta mot barn som går i skolan på landsbygden, där avstånden är stora både mellan skolor och mellan grannar. Här är det också oftast svårast att anställa behöriga lärare. Då är det viktigt att använda de resurser som finns på ett klokt sätt. Fjärrundervisning är en möjlighet för alla elever att få undervisning av hög kvalitet av behöriga lärare. Finns inte den behöriga läraren i närområdet, så kan den behöriga läraren finnas tillgänglig med hjälp av modern teknik. Det är våra elever värda.
I lärarbristens Sverige är fjärrundervisning en möjlighet för skolor att skapa långsiktiga förutsättningar, och tillgången till undervisning ledd av behöriga lärare ökar. Huvudmännen kan också ha ett mer flexibelt utbud av kurser och ämnen när det finns fjärrundervisning att tillgå. Ett bra och stabilt utbud är också bra för eleverna. Det är inte en naturlag att skolor med färre elever ska ha ett sämre utbud.
Vårt mål är att det ska finnas behöriga lärare i alla klassrum. Fjärrundervisning handlar om att använda resurser och modern teknik på ett klokt sätt. Lärarbristen behöver dock mötas med både lång- och mer kortsiktiga åtgärder.
Långsiktigt krävs; högre löner, fler karriärtjänster, individuella kompetensplaner och en uppdaterad lärarutbildning.
Alla elever, var de än bor, ska ha tillgång till god undervisning av behöriga lärare. Även om läraren inte befinner sig i samma klassrum. Därför säger Moderaterna ja till fjärrundervisning.
Erik Bengtzboe, utbildningspolitisk talesperson (M)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.