Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Många kommuner saknar regler för bad på skoltid

Publicerad: 19 maj 2021, 11:43

Hur tydliga reglerna är varierar också i de kommuner som har centralt skrivna riktlinjer.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sex av tio kommuner saknade centrala riktlinjer för hur simundervisning och bad med elever ska ske på ett säkert sätt, rapporterar tidningen Läraren.


Ämnen i artikeln:

UndervisningPedagogikLärare

Lärare har ansvar för eleverna vid simundervisning och bad på skoltid, men trots det saknas i många fall tydliga riktlinjer kring hur många vuxna som ska delta per barn eller elevgrupp. Det rapporterar tidningen Läraren som genomfört en enkät med landets kommuner.

Resultatet från enkäten, som besvarades av 49 procent av kommunerna, visade att sex av tio kommuner saknade centrala riktlinjer för hur simundervisning och bad med elever ska ske på ett säkert sätt. Bland dessa saknade tre av tio kommuner helt badregler.

Hur tydliga reglerna är varierar också i de kommuner som har centralt skrivna riktlinjer. I vissa fall är de gamla eller okända för lärare och rektorer.

I en del kommuner görs risk­analyser inför baden, medan andra lägger hela eller delar av säkerhetsansvaret på personalen i simhallarna. Skillnaderna var också stora i hur många lärare som krävs för icke simkunniga barn, från en lärare på tre icke simkunniga barn till två på 20 barn.

/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev