Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Många kommunala skolor bättre än friskolorna

Problem av olika slag finns i såväl kommunala skolor som i friskolor. Slutsatsen jag drar av detta är att vi behöver samarbeta, inte kritisera varandra. Det handlar om att lära av varandra och att lyfta fram både styrkor och brister för att skapa en väg framåt för den svenska skolan.

Publicerad: 23 februari 2015, 09:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ulla Hamilton går till hårt angrepp mot kommunala friskolor - men har fel.


Ämnen i artikeln:

SkolorganisationSkolinspektionenFriskolorHuvudmannaskap

REPLIK. Ulla Hamilton går som tillförordnad vd för Friskolornas Riksförbund i sin debattartikel Skrämmande dåligt skolarbete i kommunerna i Dagens Samhälle (12/2) till hårt angrepp mot de kommunala skolorna. Det är tråkigt och dessutom är kritiken fel i sak.

Att en del friskolor har bra resultat är känt. Kommuner lär gärna av framgångsrika friskolor. Det är också därför vi bjuder in ledare och talare – bland annat Ulla Hamilton – till Skolriksdagen i april.

Men som Ulla Hamilton borde veta, så presterar många kommunala skolor bättre än de flesta friskolor. Det finns även problem av olika slag i såväl kommunala skolor som i friskolor. Den enda rimliga slutsatsen jag kan dra av detta är att vi behöver samarbeta, inte kritisera varandra.

Skolinspektionens rapport om kvalitetsarbete – som Ulla Hamilton lyfter fram i sin debattartikel – kan inte heller göra anspråk på att presentera hela sanningen. Rapporten analyserar främst hur skolorna följer vissa regelverk, inte resultat av verksamheten.

SKL och Friskolornas riksförbund har ett nära samarbete och driver frågor som är angelägna för alla huvudmän. Från SKL:s sida anser vi att detta har varit viktigt. Vi har nämligen samma mål: alla skolor ska vara bra skolor. Just med dessa ord inledde vi tillsammans Skolans Ledarkonvent, som vi arrangerade i höstas.

De senaste årens skolutveckling visar på höga ambitioner bland de kommunala huvudmännen att utveckla såväl ledning och styrning som dialog med lärarna och undervisningen på skolorna. Ett exempel på detta är att var tredje kommun fattat beslut om att gå med i vår matematiksatsning PISA 2015. Hela satsningen handlar om att lära av varandra och att ärligt lyfta fram sina brister. Just det tror vi är vägen framåt för den svenska skolan.

Per-Arne Andersson, chef för avdelningen utbildning och arbetsmarknad, SKL

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev