Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

M tappar mot S i de tyngsta frågorna

Publicerad: 2 april 2014, 21:16

Foto: ROBIN HALDERT / TT

S slår M i åtta av de tio politiska frågor väljarna rankar som viktigast. Det visar DS bearbetning av Novus senaste undersökning.


Men inför Moderaternas samling under Sverigemötet i helgen är tron på en vändning stark.

– Vi fungerar som bäst när vi har lite att kämpa för, säger Christian Gustavsson (M), kommunalråd i Linköping.

Vändningen kommer när oppositionens regeringsalternativ börjar synas på allvar, tror han.

– Då blir det tydligt för väljarna att alliansen har en gemensam politik medan de rödgröna drar åt olika håll.

Samma optimistiska syn har Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge.

– Det blir ett större ödesval för Socialdemokraterna än för alliansen i september. Det har uppmärksammats för lite att S egentligen inte fått något lyft i opinionen med Löfven. Det är V och MP som gått framåt.

Både Christian Gustavsson och Patric Åberg hör till den grupp ledande kommunpolitiker inom M som tidigare riktat hård kritik mot de egna för att välfärdsfrågorna försummats.

Det pratas för mycket näringsliv och skattesänkningar inom partiet, internkulturen skapar hinder för utvecklingen mot ett brett välfärdsparti, ansåg de inför Sverigemötet förra året.

En färsk opinionsundersökning från Novus visar att gapet mellan S och M i de centrala välfärdsfrågorna är större valvåren 2014 än valvåren 2010.

Novus redovisar de tio politiska frågor som är viktigast enligt svenska folket. Vilka partier är bäst på att hantera dessa tio frågor? Moderaterna slår Socialdemokraterna bara i grenarna Landets ekonomi och Lag och ordning.

Gapet har vuxit, till S fördel, i bland annat välfärdsgrenarna Skola, Sjukvård, Äldreomsorg och Barnomsorg. Jämfört med samma tidpunkt för fyra år sedan har M backat i alla tio frågor, S gått framåt.

Så hur tycker de interna välfärdskritikerna att partiet skött sig efter deras debattinlägg och synpunkter?

– Det är uppenbart att vi har mycket hemläxa kvar att göra, men vi har gjort omprövningar och till exempel blivit mycket bättre på att lyfta fram skola, säger Christian Gustavsson.

Patric Åberg tycker att mycket gjorts, men att moderata kommunpolitiker är dåliga på att förmedla de ofta goda resultat som mätningar och jämförelser visat i fråga om kvalitet och kundnöjdhet.

– Vi som lyft fram kritik, och självkritik, har rullat stenen framåt, men vi är inte i hamn. Väljarna förknippar fortfarande Socialdemokraterna med välfärd.

– Men utan jobb och tillväxt blir det ingen välfärd i framtiden.

I rådande kärva opinionsläge kanske Sverigemötet i Göteborg på fredag och lördag inte blir någon klang- och jubelförställning. Men den starka tilltron till Fredrik Reinfeldt och Anders Borg förefaller orubbad.

– De är oerhört duktiga och en mycket stor tillgång, framhåller Christian Gustavsson och Patric Åberg.

Magnus Wrede

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev