Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

M satte skattesänkningar före mindre barngrupper

Efter 40 år med lagstadgad förskola tycks Moderaterna till slut ha insett vikten av att investera i de yngsta barnen. Det är inte en dag för tidigt, skriver Lena Hallengren (S) i en replik.

Publicerad: 18 november 2015, 15:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Under sina åtta år vid makten fanns det åtskilliga chanser för borgerligheten att investera i förskolan, men reformerna uteblev.


Ämnen i artikeln:

FörskolaSocialdemokraternaModeraternaOmsorgKommuner

REPLIK. I dagarna firar Sverige 40 år med lagstadgad förskola. Den grund som lades i Ingvar Carlssons barnstugeutredning på 1960-talet har blivit en omistlig del av den svenska skolan.

Förskolan är i dag en viktig och stimulerande verksamhet i nästan alla barns uppväxt. Det är en utveckling att vara stolt över.

För oss socialdemokrater är det självklart att fortsätta stärka förskolans kvalitet. Det behövs för att föräldrar ska kunna kombinera föräldraskap och arbete.

Men en förskola av hög kvalitet bidrar också till att skapa jämlika förutsättningar inför skolstarten och till att höja kunskapsresultaten i skolan. Därför är det bra att regeringen investerar i mindre barngrupper, mer utbildad personal, högre löner för förskollärare och ett stärkt pedagogiskt ledarskap.

Camilla Waltersson Grönvall (M) skriver att Moderaterna i oktober tog beslut om politik för förskolan. Det är positivt att de, som hittills inte varit särskilt intresserade av dessa frågor, börjar förstå förskolans betydelse.

Samtidigt borde Moderaterna vara försiktiga med begreppet ”walk-over”.

Under sina åtta år vid makten fanns det åtskilliga chanser för borgerligheten att investera i förskolan, men reformerna uteblev. I stället för att investera i mindre barngrupper prioriterades skattesänkningar och riktmärket på 15 barn per grupp slopades.

Förskollärarna exkluderas i de statliga satsningarna på läraryrket och behovet av fler yrkesutbildade barnskötare försummades.

Mot denna bakgrund är det välkommet att Moderaterna ansluter sig till flera av våra förslag för en bättre förskola, även om trovärdigheten kan ifrågasättas. Hur vet vi att M faktiskt kommer att prioritera förskolan framför sänkt skatt?

Vad vi däremot vet är att den socialdemokratiskt ledda regeringen nu genomför flera reformer för att höja förskolans kvalitet.

Viktiga steg är att regeringen investerar 830 miljoner kronor per år i mindre barngrupper och att Skolverket har fått i uppdrag att ta fram nya riktmärken för barngruppernas storlek.

Regeringen satsar också på fler platser på förskollärarutbildningen, stärkt kompetensutveckling och höjda lärarlöner – i den satsningen ingår givetvis förskollärare.

Genom att utveckla yrkesprogrammen och bygga ut vuxenutbildningen kan förskolan dessutom få fler yrkesutbildade barnskötare. Vidare investerar regeringen i fortbildning för förskolechefer.

Vi socialdemokrater kommer självklart att fortsätta driva på för ytterligare förskolereformer – precis som vi har gjort de senaste 40 åren. Vårt mål är att alla barn ska ha rätt till förskola under hela dagen, oavsett om föräldrarna är arbetslösa eller föräldralediga. På sikt vill vi också sänka åldern för allmän förskola från tre år till två år.

Förskolans centrala roll i skolsystemet kräver ett ständigt pågående utvecklingsarbete. Alla barn har rätt till en bra start på sitt lärande och med en trovärdig och gedigen förskolepolitik kan det bli verklighet.

---

Läs även slutrepliken i detta replikskifte:

M: För oss hänger förskolan och jobben samman

Lena Hallengren, ordförande i riksdagens utbildningsutskott (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev