Skola
M: Inför nolltolerans mot dåliga skolor
Alla skolor runt om i landet ska vara bra skolor och det ska inte spela någon roll i vilken skola man går. För Moderaterna är det självklart att varje elev, oavsett i vilken skola den går, ska få det stöd som krävs för att nå kunskapsmålen.
Publicerad: 17 juni 2016, 07:40
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Moderaterna kommer att agera för att ingen ska ha rätten att utsätta barn och unga för otillräckliga kunskaper.
Ämnen i artikeln:
Vinster i skolanSkolinspektionenKommunerSkolanUtbildningFriskolorFria skolvaletSkolvalREPLIK. I artikeln ”Skolan ska fredas från vinstintressen” lägger ministrarna Aida Hadizialic (S) och Ardalan Shekarabi (S) ensidigt skulden för de fallande kunskapsresultaten på friskolorna. Samtidigt presenterar de inga förslag på vad regeringen konkret vill göra för att höja kvaliteten i skolan eller hur fler elever blir behöriga till gymnasiet.
I Sverige finns ett starkt stöd för det fria skolvalet som inneburit ett avgiftsfritt skolsystem där alla ska ha möjlighet att välja skola och pedagogisk inriktning. Den rätten vill Moderaterna värna.
Samtidigt är det över 20 år sedan det fria skolvalet infördes. Vi ser behov av att utveckla och förbättra skolvalet, samtidigt som vi skärper kraven för att förhindra dåliga skolor.
Vägen in i det svenska samhället börjar i skolan och Moderaterna kommer att agera för att ingen ska ha rätten att utsätta barn och unga för otillräckliga kunskaper. Det är en central del i vår plan för ett starkare Sverige:
Några delar är särskilt viktiga:
1. Nolltolerans mot dåliga skolor
Vi vill skärpa Skolinspektionens granskningar av alla skolor och låta skolor där alltför många elever inte når målen för godkänt ta del av ett kunskapskontrakt med skräddarsydda åtgärder för att höja resultaten. Det kan till exempel handla om lärarhandledning, speciallärarkompetens, ledarskapsutbildning eller förstärkt elevhälsa. I de fall skolan inte lyckas genomföra de åtgärder som krävs kan det bli aktuellt för staten att ta över skolan, och ytterst fatta beslut om nedläggning.
2. Nej till vinst i friskolor som underpresterar
Det ska inte vara möjligt för ägare till friskolor som tecknar kunskapskontrakt eller ställs under statlig tvångsförvaltning att göra vinstuttag. När kunskapskontraktet är tecknat kan vinstuttag inte göras fram till dess att brister vad gäller kunskapsresultaten har rättats till.
3. Aktivt skolval med gemensam kö
Elever som i dag inte väljer skola själva blir placerade i en skola i enlighet med närhetsprincipen. Det innebär att de som inte känner till det fria skolvalet aldrig ställs för möjligheten att själv få välja. Därför vill vi införa ett aktivt skolval i alla Sveriges kommuner. Det innebär att alla elever och föräldrar ska få korrekt information om skolvalet när det är dags att börja skolan så att de kan göra ett skolval.
Vi vill på sikt också se att ett enhetligt kösystem tillämpas i varje kommun och där samtliga kommunens kommunala skolor och friskolor ingår. Möjligheten att ställa sig i kö ska begränsas till det året barnet ska börja den skolform som valet gäller.
Regeringen verkar vara mer intresserade av att diskutera form och retorik än att faktiskt tala om hur skolorna kan bli bättre och kunskapsresultaten högre. Regeringen lämnar heller inga egna besked, utan hänvisar ständigt till nya utredningar. Den moderata skolpolitiken blickar i stället framåt – mot hårdare krav och bättre möjligheter för alla skolor att vara bra skolor.
Camilla Waltersson Grönvall, utbildningspolitisk talesperson (M)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.