måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

M: Bonus till studenter del av ett större paket

Förslaget om en examensbonus för lärarstudenter ska ses som en del i ett större paket för att stärka lärarutbildningen. Bonusen är både en morot för fler att ta examen och en tydlig signal om att fler lärare är vår högsta prioritet.

Publicerad: 30 september 2016, 10:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Moderaterna har lovat att aldrig spara på skolan och satsar över 12 miljarder kronor på skolan i den kommande budgetmotionen.


Ämnen i artikeln:

LärarutbildningLärareLärarlönerStudenter

REPLIK Pensionsavgångar, lärare som lämnar yrket i förtid och alltför få studenter på lärarutbildningen har lett till att det saknas 70 000 lärare redan 2019 enligt Skolverket. Om man räknar med den ökade flyktinginvandringen kommer det att saknas 6 500 lärare till. Därför satsar Moderaterna på lärarutbildningen. I det är en examensbonus för lärarstudenter ett av flera viktiga förslag.

Ina Djurestål och Isak Skogstad menar i artikeln ”Bonus verkningslös – höj lönerna istället” att det är lärarnas eftersatta löneutveckling och påfrestande arbetsmiljö som är orsaken till lärarbristen. Om det är vi överens. Det är också därför Moderaterna väljer att satsa drygt 3,5 miljarder kronor på högre löner och fler karriärtjänster i skolan. Vi vill också införa lärarassistenter för att lätta på lärarnas arbetsbörda och minska tiden de måste ägna till uppgifter som inte är relaterade till undervisning.

Att långsiktigt förbättra lärarnas löner och arbetsmiljö är grunden till att få fler att vilja bli lärare. Men vi behöver också se över kvaliteten på lärarutbildningen. Över tid har den lärarledda undervisningstiden på lärarutbildningen minskat från 24 till 8 timmar i veckan. Därför satsar moderaterna 1,2 miljarder kronor på att öka den lärarledda undervisningen på utbildningen med 50 procent.

Tillsammans med Lärarnas riksförbund har vi också föreslagit en rad förändringar för att höja lärarutbildningens kvalitet och attraktivitet. Vi vill skärpa antagningskraven på lärarutbildningen och införa särskilda behörigheter för olika lärarutbildningar, både när det gäller kurser och betyg på kurser. En blivande matematiklärare bör exempelvis ha krav på högre betyg inom just matematik än en blivande svensklärare.

Vi vill också se över möjligheten att införa lämplighetsprov efter att den testverksamhet som nu pågår har utvärderats. Lämplighetsprov är ett sätt för sökanden att höja värdet av betygen genom en bedömning av kommunikativ och interaktiv förmåga, förmåga att ta en ledarroll och motivation för läraryrket.

För att göra det lättare för dem som skulle vilja läsa utbildningen på kortare tid bör möjligheten att läsa lärarutbildningen med förhöjd studietakt införas. Vi vill också stärka ämnesstudierna inom lärarutbildningarna. Alla som exempelvis läser matematik ska göra det tillsammans, oavsett om man går lärarutbildningen eller ett annat program. Det berikar studenterna och studierna samtidigt som det ger behörighet till forskarkurser. Det ger också ökade möjligheter att växla mellan läraryrket och andra yrken.

Moderaterna har lovat att aldrig spara på skolan och satsar över 12 miljarder kronor på skolan i den kommande budgetmotionen. Skolan är vägen in i det svenska samhället och för varje elev börjar den resan med en bra lärare.

Camilla Waltersson Grönvall, utbildningspolitisk talesperson (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev