Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

LUF: EU:s flyktingaktion hotar fria rörligheten

De människor som fångas in genom EU:s gemensamma polisaktion Mos maiorum riskerar både förtryck och tortyr. Det kan omöjligen försvaras, svarar Joar Forssel, ordförande LUF Storstockholm.

Publicerad: 14 oktober 2014, 13:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

MigrationPolisenAsylsökandeFlyktingpolitik

REPLIK. Joanna Ljunggren, medlem i den nyliberala och konservativa organisationen Fria Moderata Studentföreningen i Stockholm (FMSS), försvarar i sin debattartikel i Dagens Samhälle (10/10) EU:s gemensamma polisaktion Mos maiorum. Det är rimligt att värna om rättssäkerheten, men att inte värna om den fria rörligheten och stå upp mot rasism är alltid oacceptabelt. Som liberaler bör vi kritisera makten och slåss för att ändra de lagar som gör människor ofria. Dessutom borde hon som medlem i ett moderat förbund ifrågasätta hur effektivt användande av skattepengar en polisiär makt är i just det här fallet.

I går måndag 13 oktober inleddes en EU-gemensam polisaktion som svensk gränspolis deltar i. Polisoperationen går under namnet Mos maiorum, och riktas mot flyktingsmugglare och personer som illegalt befinner sig i landet. Joanna Ljunggren menar att det här är rimligt för att inte säga önskvärt. Detta trots den rasistiska och främlingsfientliga bakgrunden. Detta trots att de människor Ljunggren vill skicka bort riskerar både förtryck och tortyr. De riskerar att utsättas för sådant som i varje givet fall borde anses vara olagligt. Rättssäkerheten för den enskilde papperslösa skyddas inte bäst i iranska fängelser eller afghanska tortyrkammare.

Det är anmärkningsvärt att som konservativ dessutom kritisera de goda ideella krafter som sluter upp och tar ansvar där staten inte kan. Trots fri sjukvård och skola krävs att civilsamhället, att vi medmänniskor, står upp för varje individs värde och värdighet. Vi som samhälle gör det och det enda vi begär tillbaka är lite uppskattning, lite stöd. I vanliga fall är konservativa krafter att lita på, de tenderar att stödja goda civila initiativ. Men den här gången brister det, då en medlem i Fria Moderata Studentförbundet prioriterar nationalstaten framför den enskilde och framför ideella initiativ.

Ljunggren beskriver i stället för goda civila initiativ en utveckling där rätten inte upprätthålls och polisiära insatser är nödvändiga. Varför kritiserar hon då inte lagen? Vi liberaler har i alla tider kritiserat makt, oavsett om den utgörs av stat, kapital eller något annat. Här utgörs makten av lagar baserade på förlegade föreställningar om vad nationalstaten klarar av och fördomar mot människor som vill komma hit.

Om man menar allvar med att vilja minska människors lidande, motverka organiserad brottslighet och samtidigt upprätthålla rättsstaten borde man i stället fokusera på att göra brottsligheten mindre lönsam. Ett konstruktivt och humant sätt är att öka möjligheterna att komma till Europa och Sverige på laglig väg. Genom att luckra upp gränserna, införa asylvisum och stödja civilsamhället i stället för att hota papperslösa, är det möjligt att dra undan mattan för brottsligheten.

Med ett humanare fokus går det att spara människoliv och låta polisen ha ett konstruktivare fokus. Detta samtidigt som färre människor förtrycks och rättsstaten upprätthålls. Det borde Joanna Ljunggren fokusera på i stället.

Joar Forssell, ordförande Liberala Ungdomsförbundet Storstockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev