Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

LUF: Därför vill vi avskaffa barnbidraget

Nej, vi avskyr inte bidrag. Men vi anser det finns bättre sätt att stärka skyddsnäten för de barnfamiljer som behöver fångas upp, och det använder vi gärna skattepengar till. SSU:s förslag att tvärtom höja barnbidraget är snarare partistrategi än en önskan att hjälpa föräldrar som behöver det.

Publicerad: 18 augusti 2017, 14:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Viktigare att öka försörjningsstödet för de som behöver det än att höja medelklassens barnbidrag, anser LUF.


Ämnen i artikeln:

Välfärd

I helgen som gick hade både Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) och vi i Liberala ungdomsförbundet kongress. De beslutade att förespråka höjt barnbidrag. Vi beslutade att barnbidraget borde avskaffas och att försörjningsstödet istället borde höjas, skolor borde rustas och polisen få de resurser de behöver för att upprätthålla ordning. Den politiska skiljelinjen mellan vänsterns klasskampsretorik och den liberala vägen till klassresor kunde inte varit tydligare.

Att SSU och socialdemokratin gärna pytsar ut pengar på var och varannan väljare är inget okänt. Barnbidraget är ett exempel på detta. Ett bidrag till alla kan partiet höja så fort de behöver skrapa ihop lite fler medelklassväljare för att vinna val. Det är säkert bra för partistrategerna på Vasagatan 68 i Stockholm, men det skapar inga klassresor.

Om SSU verkligen var intresserade av att hjälpa folk borde de ansluta sig till vår linje och ge ett starkare stöd till de barn och föräldrar som faktiskt behöver det. De med försörjningsstöd.

Det finns de som menar att en generell välfärd, genom att alla får ta del av den, skapar mer legitimitet för välfärdsstaten i stort. Det både låter märkligt och är direkt felaktigt. Välfärden får inte sin legitimitet av att alla får bidrag utan av att de som behöver ett extra stöd för att klara sig eller komma på fötter ges nya chanser. Den tryggheten får alla del av. SSU-förslaget innebär att mer pengar hamnar i fickorna på folk som redan har och att mindre kan satsas där det faktiskt behövs.

När vi föreslår att det allmänna barnbidraget ska avskaffas gör vi det inte för att vi avskyr bidrag. Vi förstår istället att vissa människor behöver fångas upp av välfärdens skyddsnät och för dem behöver näten stärkas. Vi är beredda att ta skatt från personer som har mycket och ge till personer som har lite eller inget alls. Det tycker Liberala ungdomsförbundet är rätt. Vi är dock inte beredda att stå bakom ett av världens högsta skattetryck för att kunna ge till folk som redan har så att de klarar sig.

För en politiker som bara vill vinna val och bygga sin makt är vår politik säkert osmart att driva. De som får barnbidraget idag men som egentligen inte behöver det utgör många röster. Men vi i Liberala ungdomsförbundet är trötta på att sätta partistrategi framför verklig skillnad i utsatta människors liv.

Politik handlar i slutändan inte om att lova mest utan om att våga prioritera, och bidrag till medelklassen behöver inte prioriteras. Vi menar att det är viktigare att polisen kommer fram i tid i utsatta eller glest befolkade områden och att försörjningsstödet höjs för barnfamiljer som faktiskt behöver det än att personer som bor i rikare områden och som redan får ekonomin att gå runt kan lägga undan bidraget i sparande till sina barn. Utsatta är ofta inte lika röststarka men de behöver politiken desto mer.

Antingen förstår inte SSU att politiker aldrig kan ge allt åt alla eller så förstår de det men prioriterar hellre medelklassröster än klassresechanser. Båda alternativen är lika allvarliga. Politiken måste vara till för dem som faktiskt behöver den. Inte för att hjälpa S att klamra sig fast vid makten.

Joar Forssell, förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet

Max Sjöberg, Andre vice förbundsordförande och ekonomiskpolitisk talesperson Liberala ungdomsförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Välfärd

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev