Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Livsmedelsverket: För mycket godis i svenska skolor

Publicerad: 22 april 2021, 08:27

För att förbättra matvanorna bland barn och ungdomar vill Livsmedelsverket undersöka om skollagens krav på näringsriktiga måltider i skolan även bör inkludera frukost och mellanmål.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Skolor säljer för mycket godis i skolkafeteriorna, enligt Livsmedelsverket som vill se en ny definition på skollagens krav om näringsriktiga måltider.


Ämnen i artikeln:

SkolmatLivsmedelFolkhälsa

— När vi tittat på ungdomars matvanor så är det alldeles för mycket den typen av mat som ungdomarna får sin energi från, säger Emelie Eriksson vid myndigheten.

Få skolor serverar kostnadsfri frukt utöver skollunchen. Desto fler låter sina elever köpa onyttigare alternativ, så som godis, läsk och kakor i skolkafeteriorna. Det visar en kartläggning från Livsmedelsverket, som undersökt matutbudet på 800 högstadie- och gymnasieskolor.

— Vi tycker inte att man ska servera sötsaker i skolan, det finns inte riktigt utrymme för det. När vi tittat på ungdomars matvanor så är det alldeles för mycket den typen av mat som ungdomarna får sin energi från. Knappt en av tio äter tillräckligt med frukt och grönt, säger Emelie Eriksson, kostekonom på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Förvånande resultat: Hållbar mat kan bli billigare. 

Drygt hälften av landets högstadieskolor har en kafeteria. En tredjedel av dem säljer enligt kartläggningen godis och bakverk minst en gång i veckan. Bland gymnasieskolorna är det sju av tio som har en kafeteria, en majoritet med sötsaker på menyn i stort sett dagligen.

För att förbättra matvanorna bland barn och ungdomar vill Livsmedelsverket undersöka om skollagens krav på näringsriktiga måltider i skolan även bör inkludera frukost och mellanmål.

— Vi har väldigt bra skolluncher, men äter man dåligt under resten av dagen så finns det så klart en ökad risk för övervikt och fetma, säger hon.

Sverige borde enligt Livsmedelsverket ompröva sitt beslut att som enda EU-land inte medverka i skolfruktsprogrammet, som ger ekonomisk ersättning för att skolor ska kunna dela ut frukt till eleverna.

— Då skulle alla kunna erbjudas gratis frukt till lika villkor, säger Emelie Eriksson.

Sophie Tanha/TT

Fakta: Skolmaten

I skollagen står det att eleverna i grundskolan ska erbjudas näringsriktiga skolmåltider. I gymnasieskolan finns det däremot inget krav på att det ska serveras skolmåltider, även om de flesta kommuner och skolor ändå väljer att göra det.

Det är kommunen eller styrelsen för den fristående skolan som beslutar om vilken mat som ska serveras och hur serveringen ska gå till. I många kommuner har man en gemensam matsedel som följs i alla skolor, medan det på andra ställen är varje skola som får bestämma sin matsedel.

Källa: Skolverket

 

Ämnen i artikeln:

SkolmatLivsmedelFolkhälsa

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev