Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Låt friluftsområden vara obebyggda

Det finns en stor tillväxtpotential för barn- och ungdomsidrotten, utan miljardinvesteringar i nya hallar. Det går långsamt framåt i byggandet av idrottshallar och idrottsyta. Därför vi får inte glömma bort att vi redan har en väldigt fin naturlig idrottsplats: skogen, skriver Julia Davidsson från Svenska Orienteringsförbundet.

Publicerad: 8 oktober 2018, 08:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Fler kan aktiveras med hjälp av orientering.

Foto: Christian Olars, @aktivtfamiljeliv


Ämnen i artikeln:

IdrottFolkhälsaBarnUnga

Replik. Som orienterare delar jag Riksidrottsförbundets uppfattning att det behövs bättre möjligheter för barn och ungdomar att utöva idrott i olika former. Ett perspektiv som saknats hittills är att, vid sidan av att rusta upp och bygga nya hallar och arenor, bevara stadsnära friluftsområden och lyfta orientering som en aktivitet för förbättrad folkhälsa.

Sverige är ett bra land att växa upp i. Det finns många möjligheter till att aktivera sig inom olika idrotter. Bristen på idrottsanläggningar må vara ett problem, men lösningen är inte enbart att bygga fler hallar eller planer och att fortsätta trängas på tillrättalagda ytor.

Det finns en stor tillväxtpotential för barn- och ungdomsidrotten, utan miljardinvesteringar i nya hallar. Det går långsamt framåt i byggandet av idrottshallar och idrottsyta, därför vi får inte glömma bort att vi redan har en väldigt fin naturlig idrottsplats: skogen.

Ta ett kliv utanför dörren och du har din naturliga idrottshall där. Skogen är fantastisk, den är både läkande och hälsofrämjande. Som orienterare vill jag slå ett slag för både skogen och orienteringen. Föreningar runt om i Sverige arrangerar aktiviteter flera gånger i veckan för alla åldrar under hela året.

Medlemsföreningarna i Svenska Orienteringsförbundet arrangerar varje år 25 000 träning- och tävlingstillfällen utomhus och aktiverar 18 000 barn och ungdomar i olika former  utan att konkurrera om vare sig halltider eller anläggningsbidrag för nybyggnation av arenor.

Oftast är orientering så mycket mer än bara karta och kompass  det är fantasifullt, roligt, individ- och grupputvecklande. Ett exempel är Svenska Orienteringsförbundet friskvårdsprojekt Hittaut. Detta drivs av lokala orienteringsföreningar på 35 orter i Sverige, helt ideellt. Det är gratis och du kan hitta ut hur du vill. Du kan gå, cykla eller springa.

Vissa checkpoints är "hjulanpassade" och nås till exempel med rullstol. På varje ”hittautort” skapas en speciell karta över stadsmiljön med omnejd. På kartan finns checkpoints (kontrollstationer) som har olika svårighetsgrader. Denna karta går att få digitalt genom hittaut-appen eller på den mobilanpassade hemsidan.

Genom att skolor gratis kan använda hittautkartan får de en aktuell, digital och rolig form av orientering på idrotten. Dessutom kan eleverna fortsätta att leta checkpoints på sin fritid. Som en utflykt på helgen med familjen eller som en extra cykelrunda till eller från skolan. Orienteringssporten utvecklas hela tiden så att den ska attrahera och motivera fler att ge sig ut i naturen och uppleva glädje.

Låt våra stadsnära skogsområden och friluftsarenor förbli obebyggda, satsa mer pengar på statliga bidrag för ritning av orienteringskartor och upprustning av elljusspår. Då kommer fler att hitta ut i skog och mark. Det behövs alternativ och komplement till de trångbodda arenaidrotterna.

Julia Davidsson, Svenska Orienteringsförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

IdrottFolkhälsaBarnUnga

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev