fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Låst kommunhus och stabsläge efter flera hot

Publicerad: 14 november 2022, 09:44

Låsta dörrar på Sävsjös kommunhus sedan i fredags. Foto: JHW/Mostphotos

Sävsjö kommun tvingades i fredags låsa kommunhuset, socialkontoret och en högstadieskola efter hot mot personal. Hotbilden kvarstår på måndagen – nu sätts väktare in och skolan förstärks med fler vuxna.

Ämnen i artikeln:

TrygghetSocialtjänstenSenaste nyttPolisenSkolanUtbildningEleverHot

Karin Lundahl

karin.lundahl@dagenssamhalle.se


Det var i fredags eftermiddag som en person vid ett besök i kommunhuset och i sociala medier riktade hot mot utpekade tjänstepersoner och kommunal verksamhet. Sävsjö kommun gick upp i stabsläge och beslöt att låsa dörrarna till flera lokaler. 

”Vi har nu en särskild händelsegrupp som hanterar detta. Säkerheten för våra medarbetare är av högsta prioritet”, skrev kommundirektör Jan Holmqvist i ett pressmeddelande. 

Hotad personal har utrustats med larm som kan användas dygnet runt och har också erbjudits samtalsstöd. 

Händelsen är polisanmäld och en förundersökning om olaga hot är påbörjad, rapporterar lokala medier.  

Polisen har också förstärkt sin närvaro i kommunen. En misstänkt ska ha identifierats, men de misstänkta brotten anses inte vara tillräckligt allvarliga för ett gripande. 

Måndagen inleddes med fortsatt låsta dörrar, men verksamheten bedrivs som vanligt. Inga hot ska ha riktats mot klienter, brukare eller elever. 

Under ett krisledningsmöte på måndagsförmiddagen beslöts att lokalerna ska låsas upp från och med tisdag morgon. Kommunen fortsätter dock att vara i stabsläge och har tät kontakt med polisen. 

– Vi ska vara en öppen verksamhet och kommer att stärka upp med väktare, framför allt i kommunhuset. Och så ökar vi vuxennärvaron i skolan, säger kommundirektör Jan Holmqvist. 

Hur har ni vågat ha skola och annan verksamhet igång?
– I grund och botten har vi inte upplevt det som ett hot mot skolan, inte heller mot kommunhuset. Det är hot riktade mot en i personalen på skolan och några enskilda på socialkontoret. Då har det varit rimligt att hålla igång verksamheten. 

Kommundirektören upplever att personalen har förståelse för och känner sig trygga med beslutet att öppna igen på tisdagen. 

 Utifrån säkerhetsåtgärderna vi vidtar så tycker vi att det är rimligt att det ska gå att komma åt de kommunala lokalerna, säger han. 

LÄS MER: Socialchefernas varning: ”Väldigt lite resurser till att jobba förebyggande”

LÄS MER: Kommunchefer backar på beslut efter hot och hat: ”Demokratiproblem”

LÄS MER: Ny rapport: Lokala frågorna som lätt blir ”fake news”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev